ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Το Grexit ξανά στο μυαλό του Σόιμπλε και το 2016

WSJ: Το Grexit ξανά στο μυαλό του Σόιμπλε και το 2016

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα, η οποία ξεκινάει σε λίγες ημέρες ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της, ανησυχεί ότι με ηγέτη το ΔΝΤ θα συνεχίσουν να κρατούν σκληρή γραμμή απέναντί της πιέζοντας για βαθύτερη λιτότητα.

Το τελευταίο καιρό όλα φαίνονται ήρεμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται πως μαι νέα καταιγίδα βρίσκεται προ των πυλών.

Οι προβλέψεις για το τι θα καταφέρει τελικά είναι μάλλον απαισιόδοξες σχολιάζουν οι αρθρογράφοι του κειμένου αφού η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ριζική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Από την πλευρά της όμως η Αθήνα ελπίζει ότι η Ευρώπη δεν αντέχει μία ακόμα μάχη με την Ελλάδα αφού τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με νέες προκλήσεις όπως η προσφυγική κρίση, την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Για τους αναλυτές όμως, όλα αυτά ίσως γυρίσουν μπούμερανγκ στην Ελλάδα. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δεχτεί ήδη σκληρή κριτική για την στάση της απέναντι στο προσφυγικό. Τα περιθώρια λοιπόν, για να διατηρήσει την ίδια ανεκτική στάση και στην περίπτωση της Ελλάδας στενεύουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η ίδια δεν μπορεί να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο τνα εγκρίνει νέα δάνεια για την Ελλάδα σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πιστεύει ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία τους. Ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο, όχι μόνο για το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, αλλά και για τους ελέγχους στα σύνορα της Ευρώπης στο ζήτημα του μεταναστευτικού, οπότε δεν είναι καθόλου απίθανο να επαναφέρει το τρέχον έτος μια νέα συζήτηση για Grexit.

Έτσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει στο Νταβός της Ελβετίας, να αποτρέψει μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας δανειστών, που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει φόβους για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις