ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώρα μηδέν για ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια

Ώρα μηδέν για ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια

Με …άγριες διαθέσεις προσέρχεται στις συζητήσεις με την κυβέρνηση το ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να θέσει θέμα απελευθέρωσης του ορίου των απολύσεων για τα εργασιακά και να πιέσει για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΘΕΣΜΩΝ – ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Φυσικά στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, που άρχισε επισήμως το απόγεμα της Δευτέρας 1η Φεβρουαρίου, παραμένει το ασφαλιστικό και το τι θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Παρά τους …λεονταρισμούς και τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η πιθανότητα να γίνουν αποδεκτές μειώσεις συντάξεων δεν είναι τόσο …μακρινές.

Η αξιολόγηση του ασφαλιστικού παραμένει πολύ μεγάλο «αγκάθι». Υπενθυμίζεται ότι πριν ακόμα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, είχε διαρρεύσει ότι θα ζητήσουν μείωση 15% στις κύριες συντάξεις.

Οι δανειστές επιμένουν στην ανάγκη να είναι ανταποδοτικός ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να υπάρχει κίνητρο για να πληρώνονται οι εισφορές.

Επίσης, τάσσονται κατά της αύξησης των εισφορών και ζητούν τα πλήρη δημοσιονομικά στοιχεία για το κόστος του ασφαλιστικού, τα οποία ωστόσο φαίνεται πως από πλευράς …κυβέρνησης δεν είναι τόσο απόλυτα προσδιορισμένα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το κουαρτέτο θα μείνει στην Αθήνα ως το τέλος της εβδομάδας, θα αποχωρήσει και στη συνέχεια θα επιστρέψει για τη β΄φάση των συζητήσεων.

Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και από πλευράς δανειστών παραβρίσκονται οι: Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ΕΣΜ).

Σχετικές ειδήσεις