ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: «Σφίγγα» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ντράγκι: «Σφίγγα» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα περί συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Το ερώτημα για την ποσοτική χαλάρωση το έθεσε προς τον κ. Ντράγκι ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τα πεπραγμένα της ΕΚΤ το 2014.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, αναφέρθηκε όμως στο ιστορικό «εμπλοκής της ΕΚΤ στα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής με την τρόικα».

«Όταν σχηματίσθηκε η τρόικα στις αρχές του 2010» εξήγησε, «η Νομισματική Ένωση δεν είχε τη δυνατότητα αντιμετώπισης της απώλειας, από χώρες- μέλη, της πρόσβασης στις αγορές.

Αρχικά είχε σχεδιασθεί ως συμβουλευτικός ο ρόλος της ΕΚΤ, της Ευρ. Επιτροπής και του ΔΝΤ για τα κράτη και για την Ελλάδα, προσφέροντας την εμπειρία τους.

Ήταν σαφείς οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η συμβολή της ΕΚΤ αλλά και γιατί αποδέχθηκε η ΕΚΤ τη συμμετοχή της . Γιατί μια επιτυχία των προγραμμάτων θα σήμαινε έναν καλό μηχανισμό και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» υπογράμμισε.

Η τελική επιλογή όμως και οι αποφάσεις για τα προγράμματα ανήκουν στο Eurogroup, στους υπουργούς των Οικονομικών, στο ESM και όχι στους θεσμούς που εμπλέκονται στα προγράμματα, κατέληξε ο κ. Ντράγκι.

Σχετικές ειδήσεις