ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή επίδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

Ισχυρή επίδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

Σημαντική άνοδο κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με την αγορά να βρίσκει στήριξη στην ανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων και την ενίσχυση των γαλλικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών εν μέσω προσδοκιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο.

Η ισχυρή επίδοση των ευρωπαϊκών μετοχών ακολουθεί την άνοδο στην Ασία, όπου ο δείκτης Nikkei σημείωσε κέρδη άνω του 7%, ενώ η ενίσχυση του γιουάν περιόρισε τις ανησυχίες για υποτίμηση.

Στις 11:33 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωνε άνοδο 2,6%, ύστερα από κέρδη 3% την Παρασκευή, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχυόταν κατά 2,9%.

Παρά την ανάκαμψη, ο FTSEurofirst παραμένει από τις αρχές του σε επίπεδα περίπου κατά 12% χαμηλότερα εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και την κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

«Δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε τις αγορές να ανακάμπτουν μετά από τις υπερβολικές κινήσεις που είδαμε τις τελευταίες λίγες εβδομάδες», σχολίασε ο Ρικάρντο Αμπροσέτι, πρόεδρος της ιταλικής Ambrosetti Asset Management.

Στους κλαδικούς δείκτες, από τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραφε ο τραπεζικός – με άνοδο 3,5% – επεκτείνοντας την ανάκαμψη της Παρασκευής, με το κλίμα να υποστηρίζεται από τα νέα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά δεσμών ιταλικών «κόκκινων δανείων» στο πλαίσιο του προγράμματος της αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Η μετοχή της ολλανδικής τράπεζας ING, της ελβετικής Credit Suisse, της ιταλικής Intesa Sanpaolo και της γαλλικής BNP Paribas σημείωναν άνοδο άνω του 4%.

Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Orange ενισχυόταν κατά 3% μετά το δημοσίευμα ότι μια συμφωνία για την εξαγορά της ανταγωνίστριας Bouygues θα μπορούσε να παρουσιαστεί αύριο. Η μετοχή της Bouygues σημείωνε άνοδο κατά 4.5 percent.

Ενισχυμένος κατά 5,5% ήταν ο βρετανικός όμιλος καταναλωτικών προϊόντων Reckitt Benckiser μετά την ανακοίνωση υψηλότερων των αναμενόμενων πωλήσεων για το σύνολο του έτους.

Σχετικές ειδήσεις