ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Xρηματιστήρια: Κέρδη χάρη στην άνοδο της Credit Agricole και της Glencore

Xρηματιστήρια: Κέρδη χάρη στην άνοδο της Credit Agricole και της Glencore

Σε πορεία ανάκαμψης βρίσκονταν και πάλι σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, χάρη στην άνοδο των μετοχών της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole και της μεταλλευτικής Glencore.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν νωρίτερα κατά 1,2%. Χθες, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,4%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράψει απώλειες περίπου 10% λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια επιβράδυνση και τις αδύναμες τιμές των εμπορευμάτων.

Ωστόσο, πρόσφατα ανέκαμψε, σημειώνοντας άνοδο 6% στις δύο συνεδριάσεις που προηγήθηκαν της χθεσινής, εν μέρει λόγω της ανάκαμψης των τραπεζικών μετοχών.

«Το συνολικό κλίμα είναι ουδέτερο προς θετικό, με τη δυναμική εμφανώς να είναι ανοδική», σχολιάσε ο Μάρκους Χούμπερ, χρηματιστής στην City of London Markets Limited.

Η Credit Agricole κατέγραφε από τις καλύτερες επιδόσεις, με άνοδο 7,2%, ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων. Η γαλλική τράπεζα υποσχέθηκε επίσης σταθερές αποδόσεις για τους επενδυτές και ισχυρή κεφαλαιακή βάση στο μέλλον ενώ παρουσίασε τα σχέδιά της για την απλούστευση της ιδιοκτησιακής της δομής, για την οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική.

«Συνολικά ήταν ένα καλό τρίμηνο γι’ αυτούς. Φαίνεται ότι έχουν αρκετά κεφάλαια και η νέα ιδιοκτησιακή δομήαναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρη και λιγότερο περίπλοκη απ’ ο,τι πριν», σχολίασε διαχειριστής κεφαλαίων από την Clairinvest.

Στο μεταλλευτικό κλάδο, ανοδικά κατά 6,8% κινείτο νωρίτερα η βρετανική μεταλλευτική εταιρία Glencore μετά την ανακοίνωση αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Σχετικές ειδήσεις