ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν ήταν βιώσιμο

Κατρούγκαλος: Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν ήταν βιώσιμο

Σε ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο των Δελφών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε του νέου ασφαλιστικού κάνοντας back up στο παρελθόν και χαρακτηρίζοντας ως κατακερματισμένο, άδικο, αναποτελεσματικό και μη βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό, επιδείνωσε τις αμαρτίες αυτές, πρώτον επειδή τα ελλείμματα αυξήθηκαν ακριβώς επειδή 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο και το 50% των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του.

«Χαριστική βολή στην κατασπατάληση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων έγινε με τη διαγραφή αποθεματικών από το PSI με αποτέλεσμα στη πραγματικότητα αυτό που κληρονομήσαμε το 2015 είναι ένα πλήρως κατεστραμμένο, αναποτελεσματικό σύστημα με ελάχιστες προοπτικές βιωσιμότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως: «Το μνημόνιο το οποίο για εμάς είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός, είχε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που περιείχε δεσμεύσεις οι οποίες αφορούσαν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος. Προσπαθήσαμε να τις πραγματοποιήσουμε στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που είναι εθνική και βασίζεται σε δύο βασικές αρχές. Την αρχή της ισονομίας και της ισότητας. Όμοιους κανόνες για όλους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Αναπροσαρμόσαμε τους κανόνες απονομής σύνταξης με μια απλή φόρμουλα που υπολογίζει τη σύνταξη με βάση τα χρόνια ασφάλισης».

Ένα σύστημα αναλογιστικό χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη, τόνισε ο ίδιος και συνέχισε: «Φέραμε την πρότασή μας για την εθνική σύνταξη που θα είναι 384 ευρώ. Αν την δίναμε με στοιχεία του 2010, θα ήταν 500 ευρώ. Επιπλέον αυτής της εθνικής σύνταξης ο καθένας θα πάρει ότι του αναλογεί με βάση όσα έχει προσφέρει βάσει των εσόδων του».

Στο περιθώριο του φόρουμ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ανέφερε πως η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ πολλού. Ισχυρίστηκε ότι με βάση τα όσα ακούγονται από τα τεχνικά κλιμάκια οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει πολύ γρήγορα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε διαρκή κρίση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Σήμερα τα ταμεία του κράτους έχουν αδειάσει και με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί, το ασφαλιστικό αποτελεί πλέον βόμβα για τον προϋπολογισμό, για την κοινωνική συνοχή και για το κράτος δικαίου.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 26 στο 27,5%, γεγονός που πλήττει άμεσα την επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αναβολή στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με μπαλώματα και δόσεις. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, μια νέα αντίληψη, χρειάζεται μια νέα αντίληψη και μια νέα κατεύθυνση. Προτάσεις συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες υπάρχουν. Αυτό που μένει είναι να αξιοποιηθούν» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σχετικές ειδήσεις