ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταστροφή για τον τουρισμό το προσφυγικό

Καταστροφή για τον τουρισμό το προσφυγικό

Οι ατελείωτες προσφυγικές ροές στα ακριτικά νησιά και η εικόνα των εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών να συρρέουν πεζή στα σύνορα της χώρας για βρουν διέξοδο απειλούν τον τουρισμό και κατ΄ επέκταση την ελληνική οικονομία.

SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ - ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 90% ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

SOS εκπέμπουν τα νησιά του Αιγαίου που «βουλιάζουν» από τους πρόσφυγες που συρρέουν σε καθημερινή βάση. Οι προκρατήσεις στη Λέσβο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρυσι την ίδια χρονιά, στη Σάμο κατά 40%, στη Χίο κατά 60% και στην Κω κατά 36%.

Μάλιστα, η προσφυγική κρίση επηρεάζει και την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια σημαντική μείωση κρατήσεων.

Άμεσοι οι κίνδυνοι για την εθνική οικονομία

Ήδη, έχουν καταγραφεί ακυρώσεις κρατήσεων για την προσεχή σεζόν, αλλά και περικοπή δρομολογίων από εταιρείες κρουαζιέρας, που αποτελούν απτές αποδείξεις για τις επιπτώσεις σε νησιωτικούς προορισμούς που δέχονται υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Όπως ανέφερε στην Καθημερινή ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, η πτώση από κάποιες αγορές στο νησί φτάνει έως και το 90% ενώ βλέπει ακόμα και μονοψήφιο αριθμό προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων.

Πάνω από 50% θα είναι η πτώση της κίνησης τουριστών και από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η φετινή τουριστική χρονιά στην Χίο προδιαγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων προορισμού, Πέτρος Φεγγουδάκης.

Για το θέμα αυτό, με την επισήμανση ότι οι κρατήσεις καταρρέουν, η Ενωση έστειλε, χθες, επιστολή στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και σε άλλους συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται είναι η μείωση κατά 50% του ΦΠΑ και άλλων επιβαρύνσεων καθώς και η άμεση δρομολόγηση του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ με την υιοθέτηση απλουστευμένων διαδικασιών και αύξηση του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Στην Κω η μέση πτώση των κρατήσεων είναι στο 36% , ενώ η πτώση από την Γερμανία φτάνει στο 19%, την Βρετανία στο 17%, τη Σκανδιναβία στο 35%, την Ολλανδία στο 42% και την Πολωνία στο 65%.

Η νέα κατάσταση που φαίνεται πως δημιουργείται, επιφυλάσσει άμεσους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, αφού κατά το 2015, ο τουρισμός είχε συμβολή έως και 25% στο ΑΕΠ.

Ο τουριστικός τομέας αύξηση πέρσι κατά 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών, ενώ οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις