Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του!

Newsroom Newsroom

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του!

Στην αντεπίθεση βγήκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συστήνει στους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να σεβαστούν τα κοινωνικά κεκτημένα μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου θα πρέπει να συζητηθεί το «συνολικό πακέτο». Δηλαδή: αξιολόγηση και χρέος.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι την ενημέρωση πως τον προσεχή Απρίλιου θα συζητηθεί το θέμα του χρέους, έκανε προς τους υπουργούς Οικονομικών και ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι αισιόδοξος ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, καθώς εκτιμά πως έχει αλλάξει το κλίμα σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι και «οι πιο πολλοί παίκτες ψάχνουν να βρεθούν λύσεις παρά να βάλουν εμπόδια».

Αντικρούει, ωστόσο, την άποψη ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το αίσιο τέλος της αξιολόγησης, «όταν την ίδια στιγμή εξελίσσονται συγκρούσεις που αφορούν την μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων». Αποδέχεται ως μέρος του προβλήματος τη μάχη ενάντια στη λιτότητα και τις ανισότητες προσθέτοντας ότι «η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ειρήνη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταλογίζει σε ορισμένα μέλη του ΔΝΤ απουσία «μέριμνας για κοινωνική δικαιοσύνη και κατανόησης για τη διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα όταν ζητούν μεγάλο μέρος της αναπροσαρμογής του φόρου εισοδήματος να έρθει μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου». Αναγνωρίζει την έλλειψη ταυτόσημης άποψης στο ΔΝΤ «όπως και σε άλλους θεσμούς», όπως σημειώνει και απορρίπτει την πιθανότητα ρήξης με το ΔΝΤ. Αναφορικά με την ανατροπή των κεκτημένων που επιχειρείται, ο υπουργός συνιστά στο ΔΝΤ να «βάλει νερό στο κρασί του», επισημαίνοντας ότι «οι εργασιακές σχέσεις είναι μια από αυτές τις κατακτήσεις και δεν είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να στοχεύει στο χειρότερο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Αναφέρεται στη σθεναρή στάση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις και στην αναγκαιότητα επίσπευσης του κλεισίματος της αξιολόγησης και δηλώνει: «Η πρόταση μας που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι άκρως προοδευτική. Δεν επιβαρύνει καθόλου τους φτωχούς και τα μεσαία στρώματα θα έχουν ελαφρύνσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved