ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: «Τσεκούρι» στις μελλοντικές συντάξεις για να βρεθεί λύση

Ασφαλιστικό: «Τσεκούρι» στις μελλοντικές συντάξεις για να βρεθεί λύση

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώνουν συντάξεις έχει ξεκινήσει και η «αγωνία για συμφωνία» της περσινής χρονιάς... επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, το Υπουργείο επιχειρεί να ρίξει νερό στο κρασί του, αφού το Ασφαλιστικό και το θέμα των συντάξεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια...

ΥΠΟ ΤΙΣ ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΒΑΡΥΣ ΠΕΛΕΚΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ – ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ «ΣΠΑΣΜΕΝΑ»

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Το Υπουργείο Εργασίας, προσπαθώντας να ακολουθήσει τις απαιτήσεις των δανειστών ετοιμάζει νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, ειδικά για περιπτώσεις μελλοντικής συνταξιοδότησης από 15 έως 25 έτη ασφάλισης ετοιμάζει. Όμως, ούτε οι νέοι βελτιωμένοι συντελεστές δεν φαίνεται να καλύπτουν τις απαιτήσεις των θεσμών, που κάνουν λόγο ακόμα και για συντελεστή 0,45, στις περιπτώσεις της 15ετίας. Συνολικά, η πρόταση των δανειστών προβλέπει ποσοστά αναπλήρωσης από 48 - 55% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για την 15ετία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα προκύπτουν με συντελεστή 0,77, όταν στο αρχικό σχέδιο ήταν 0,8. Αντίστοιχα, ο συντελεστής για περιπτώσεις συνταξιοδότησης από 15 - 18 έτη ασφάλισης μειώνεται στο 0,85, από 0,92 που ήταν αρχικά, ενώ για περιπτώσεις χορήγησης σύνταξης με 18 έως 21 έτη ασφάλισης, ο συντελεστής υποχωρεί στο 0,95, από 1,04, που ήταν η αρχική πρόθεση. Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά όλες τις συντάξεις, ακόμα και για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν με 40 έτη ασφάλισης. Ο λόγος είναι ότι στο εξής η σύνταξη θα προκύπτει από ολόκληρο τον εργασιακό βίο του ασφαλισμένου και όχι από την τελευταία πενταετία ή διετία, όπως γινόταν έως τώρα, ανάλογα με το Ταμείο.

Από μια κλωστή κρέμονται οι συντάξεις

Εν τω μεταξύ, ελλείψει ρευστότητας, κι ενώ η συμφωνία με τους δανειστές καθυστερεί, το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει και μπαίνει σε κίνδυνο και φέτος η μηνιαία καταβολή των συντάξεων.

Για να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να λάβουν τις συντάξεις τους χωρίς καθυστερήσεις στα τέλη του μήνα και στις αρχές του επόμενου το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΜΤΠΥ, αλλά και το ΕΤΕΑ, θα καλύψουν με «δανεικά» τις ανάγκες τους. Το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, παρότι τα έσοδά του τον Φεβρουάριο κινήθηκαν κατά 8 – 10% καλύτερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, χρειάστηκε εσωτερικό δάνειο – ταμειακή διευκόλυνση ύψους 100 εκατ ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ για να χορηγήσει συντάξεις, ενώ η ανάγκη να καταβληθούν 850 εκατ ευρώ για άλλο ένα μήνα, σε περίπου 1,2 εκατ συνταξιούχους, δημιουργεί εκ νέου ανάγκη για χορήγηση εσωτερικού δανείου.

Ο ΟΑΕΕ από την πλευρά του κατάφερε μέσα σε ένα δίμηνο να λάβει το 17,4% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, σύντομα έρχεται η επόμενη καταβολή των συντάξεων και αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός απορρόφησης της επιχορήγησης, τότε τα 840 εκατ ευρώ που έχουν προβλεφθεί θα τελειώσουν έως το τέλος του καλοκαιριού. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν διαπιστώσει σημαντική μείωση εσόδων από τις ρυθμίσεις, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα μηνιαία έσοδα.

Σχετικές ειδήσεις