ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Το ΔΝΤ αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα

WSJ: Το ΔΝΤ αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα

Συνέχεια στην κόντρα ΔΝΤ – ΕΕ δίνει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το άρθρο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα οδηγήσουν σε επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Όπως αναφέρει, η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ, είναι επαρκή για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018.

Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Αθήνα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης μόλις του 1,5% του ΑΕΠ εάν υλοποιήσει τα μέτρα.

Το ΔΝΤ ζητά από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και να μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους, θέμα για το οποίο διαφωνεί η Γερμανία.

Το ΔΝΤ και η Ευρώπη διαφωνούν και για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προϋπολογισμού. Το ΔΝΤ αμφισβητεί την εκτίμηση της Αθήνας ότι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2% με 0,4% του ΑΕΠ το 2015.

Όπως επισημαίνει η WSJ, οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται την Κομισιόν να επιτηρεί μόνη της το πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι υπερβολικά επιεικείς με τις χώρες του ευρωνότου.

Σχετικές ειδήσεις