ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Οι δανειστές ζητούν επιπλέον μέτρα 3 δισ.! ...για ώρα ανάγκης

WSJ: Οι δανειστές ζητούν επιπλέον μέτρα 3 δισ.! ...για ώρα ανάγκης

Οι πιστωτές στην Ελλάδα ζητούν επιπλέον μέτρα λιτότητας που θα ενεργοποιήσει η Αθήνα εάν χάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να αρθεί το αδιέξοδο.

Οπως γράφει σε δημοσίευμα της η WSJ, σύμφωνα με την πρόταση, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης μέχρι περίπου 3 δισ. ευρώ, πέρα από το πακέτο των περίπου 5 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών που η Ελλάδα και οι δανειστές της βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις.

Η χώρα θα πρέπει μόνο να εφαρμόσει τα επιπλέον μέτρα, εάν δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια όπως αυτά καθορίζονται στη συμφωνία διάσωσης, ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι.

Η ιδέα, η οποία έχει την υποστήριξη της Γερμανίας, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, και οι αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών υποστηρίζουν πως θα είναι πολιτικά δύσκολη η διαχείριση της από την Αθήνα.

Οι πιστωτές λένε ότι το σχέδιο για τα μέτρα της έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να λειτουργήσει για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές για τον προϋπολογισμό στην Ελλάδα.

Αυτός ο διχασμός έχει παραλύσει τις συνομιλίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει και να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις