Λαγκάρντ: Θέλουμε να γυρίσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Newsroom Newsroom

Λαγκάρντ: Θέλουμε να γυρίσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα

«Όλοι οι πιστωτές -Ευρωπαίοι και ΔΝΤ- έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω. Είναι ο κοινός στόχος». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα, Τετάρτη (20/04/2016) στη γαλλική «Le Figaro» η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το ΔΝΤ έχει περιορισμούς από τους κανόνες λειτουργίας του και είναι υπεύθυνο έναντι της διεθνούς κοινότητας. Δανείζουμε όλες τις χώρες με τις ίδιες συνθήκες και δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις. Ακολουθούμε αρχές για τις αναλύσεις σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, σχολιάζοντας τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και το Ταμείο, με φόντο τη διαπραγμάτευση.

«Οι Ευρωπαίοι λειτουργούν βάσει ενός άλλου γεωπολιτικού πλαίσιου. Από τη μία, είναι θέμα ακεραιότητας της ευρωζώνης και επί του προκειμένου, η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι μια επιλογή. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η γενικότερη κατάσταση με τις ροές των προσφύγων, για την οποία η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος», επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα, εξάλλου, για ποιο λόγο η ΕΕ επιμένει σε συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του Ταμείου απαντά: «Είναι εξαιτίας του ρόλου που παίζουμε με όλες τις χώρες, με τις οποίες έχουμε ένα πρόγραμμα. Είμαστε ένας καταλύτης: από τη στιγμή που συμμετέχει το ΔΝΤ, πιστωτές και επενδυτές ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν αρχές, πράγμα που τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε 70 χρόνια εμπειρίας στον τομέα».

Η Κ. Λαγκάρντ δήλωσε, τέλος, ότι θα συμμετέχει στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, για την υπογραφή μιας συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί».

«Αυτό που ελπίζω -πρόσθεσε- είναι να συμβάλω ώστε να προχωρήσει το θέμα, γιατί σε αντίθεση με ό,τι θέλησαν να μας καταλογίσουν, δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε τα πράγματα, αλλά για να προωθούμε λύσεις», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved