ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Κυβέρνηση και Θεσμοί στέλνουν τους συνταξιούχους στον... Άδη

Συντάξεις: Κυβέρνηση και Θεσμοί στέλνουν τους συνταξιούχους στον... Άδη

Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς στις επικουρικές συντάξεις, αφού μετά και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για το Ασφαλιστικό, έρχονται αιματηρές μειώσεις που θα κυμαίνονται από 10% έως και 40%, ανάλογα με το ύψος που θα φτάνουν συνολικά η κύρια και η επικουρική σύνταξη.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟ «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ – ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗ «ΝΥΦΗ» ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΘΕΣΜΩΝ

Κι ενώ η κυβέρνηση επαίρεται, χαρακτηρίζοντας «διαπραγματευτική επιτυχία» το τέλος των συνομιλιών για το Ασφαλιστικό, τα πράγματα δεν είναι διόλου ρόδινα, όπως επιθυμεί να τα παρουσιάζει, αφού βάσει της συμφωνίας, όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ως καθαρό συντάξιμο ποσό πάνω 1.170 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής) θα δουν την επικουρική σύνταξη να «πετσοκόβεται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι που θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» των δραστικών μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις είναι οι πρώην υπάλληλοι των τραπεζών αλλά και των ΔΕΚΟ, καθώς επίσης και όσοι είχαν εργαστεί στον κλάδο της ναυτιλίας. Τα θύματα, λοιπόν, θα είναι οι συνταξιούχοι εκείνοι που είχαν χαμηλές κρατήσεις, αλλά που το ποσοστό αναπλήρωσης έφτανε σχεδόν έως και το ήμισυ του μισθού τους.

Στον «Καιάδα» όλοι οι νέοι συνταξιούχοι – Κουτσουρεμένα μερίσματα και εφάπαξ

Η κυβέρνηση συμφώνησε, εξάλλου, με τους Θεσμούς να ρίξει «μαχαίρι» έως και 30% στις κύριες συντάξεις που αφορούν τους νέους συνταξιούχους

Την ίδια στιγμή, έρχονται δραστικές μειώσεις στο εφάπαξ (15%) αλλά και στα μερίσματα των δικαιούχων του Δημοσίου έως και 32%.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ

Βάσει Μνημονίου, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) θα πρέπει να έχει καταργηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019. Από το ΕΚΑΣ αποκλείονται αυτομάτως όλοι οι νέοι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τα νέα μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια, φέτος περίπου 120.000 άτομα θα χάσουν οριστικά το δικαίωμα είσπραξης του ΕΚΑΣ και ειδικότερα όσοι εισπράττουν τα 30 ευρώ καθώς και αρκετοί από όσους λαμβάνουν τα 230 ευρώ.

Έρχονται και αυστηροί έλεγχοι για τη συνταξιοδοτική δαπάνη

Αυστηρή εποπτεία από το 2017 και ανά τριετία από πλευράς ΕΕ σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης, με αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα επικυρώνονται απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, το ύψος των δαπανών για εθνική, αναλογική και επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το 2060, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009.

Σχετικές ειδήσεις