ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ για τους Έλληνες: Από 1η Ιουλίου τίποτα στα μαγαζιά δεν θα είναι το ίδιο

Σοκ για τους Έλληνες: Από 1η Ιουλίου τίποτα στα μαγαζιά δεν θα είναι το ίδιο

Σε Δανία του Νότου κινδυνεύει να μετατραπεί η Ελλάδα, μόνο όμως σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ και την αύξηση που επίκειται στα τρόφιμα από το 23% που είναι σήμερα στο 24%.

Η προτεινόμενη ημερομηνία για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι η 1η Ιουλίου του 2016. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει τον υψηλότερο συντελεστή στα τρόφιμα μετά την Ουγγαρία με 27% που στα βασικά όμως τρόφιμα διατηρεί συντελεστές ΦΠΑ 5% και 18% και τη Δανία, η οποία εφαρμόζει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 25%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αύξηση αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω αύξηση επιβάρυνσης για τα ελληνικά νοικοκυριά της τάξεως των 103 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση αυτή έχει γίνει με την παραδοχή ότι δεν θα υπάρξει αύξηση και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 14%, καθώς αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα εισοδήματα των πολιτών, δεδομένου ότι το 55% των τροφίμων και γενικότερα των ειδών παντοπωλείου επιβαρύνεται σήμερα με 13%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η επιβάρυνση των 103 εκατομμυρίων μεταφράζεται σε πρόσθετη επιβάρυνση 2,1 ευρώ το μήνα.

Παρά το γεγονός ότι το ποσό φαίνεται μικρό, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί η προτεινόμενη αύξηση του 23% σε 24% θα αφορά και... σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, κάθε αύξηση μικρή ή μεγάλη στις τιμές των τροφίμων επηρεάζει το ταμείο του Έλληνα καταναλωτή πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημά του.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων