ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα

Μοσκοβισί: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα

Αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών εμφανίστηκε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, αποφεύγοντας, όμως, να αναφερθεί σε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία, είναι απαραίτητη. Όλοι θέλουμε για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, η συμφωνία που είναι εφικτή, να επιτευχθεί», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

«Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της επαναφοράς της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

«Υπάρχει ένα Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για ασφαλιστικό, φορολογικό και ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο, έχουμε κλείσει 99% τη συμφωνία», επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι προσδοκεί επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

«Ελπίζουμε ότι το τρίτο πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

«Αυτό που επιθυμούν όλες οι πλευρές είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει δουλειές για τη νεολαία», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και στο προσφυγικό και πως είναι πολύ σημαντικό να επιτευχτεί αυτή η συμφωνία.

«Είναι στο συμφέρον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας», αναγνώρισε ο επίτροπος, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει εάν οι βελτιωμένες προβλέψεις της Κομισιόν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο των εφεδρικών μέτρων.

Ερωτηθείς κατά πόσο περιμένει συμφωνία, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» υπογραμμίζοντας πως τα ζητήματα που εκκρεμούν «δεν είναι εύκολα». «Η θέση της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι «πιθανό» και «εφικτό».

Αναφορικά με τον υπό διαπραγμάτευση μηχανισμό ενεργοποίησης εφεδρικών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, σημείωσε πως «πολλά έχουν γίνει και πολλά έχουν συζητηθεί» και πως η «νομική προετοιμασία» του εν λόγω μηχανισμού έχει ξεκινήσει. Τέλος, αναφορικά με το βασικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία κατά 99%, ενώ υπογράμμισε πως έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος».

Ο Επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ενώ σημείωσε πως «δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων