ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «σημείο μηδέν» οι φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι «κάηκαν» ήδη από τα εκκαθαριστικά

Στο «σημείο μηδέν» οι φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι «κάηκαν» ήδη από τα εκκαθαριστικά

Στον πάγο και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως και οι περισσότερες δραστηριότητες στη χώρα αφενός από την παρατεταμένη αβεβαιότητα αφετέρου από το πλήθος των αντιδράσεων που προκάλεσε το φορολογικό - ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Mόλις μισό εκατ. φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Taxisnet, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενώ συνολικά αναμένονται... 6 εκαττομύρια, μέσω των οποίων η κυβέρνηση προσδοκά να ενισχύσει τα ταμεία της από αυτούς που έχει στερήσει και τα βασικά.

Στο κάδρο και η αποχή των φοροτεχνικών όπου έχει σαν αποτέλεσμα να «παγώσει» κάθε σχετική δραστηριότητα, με τον Τρ. Αλεξιάδη να προειδοποιεί πως δεν θα δοθεί καμιά παράταση στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων.

Στο διά ταύτα, μεγάλη παγίδα θεωρούνται τα τεκμήρια κυρίως για όσους είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται το 2015.

Κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος η εφορία θα προσδιορίσει το συνολικό ύψος του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου με βάση το σύστημα των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Πέραν από τις παγίδες των τεκμηρίων οι φορολογούμενοι που επιβαρύνονται περισσότερο είναι αυτοί με εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω, οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων άνοιξε η ψαλίδα της προκαταβολής φόρου.

Μέχρι ώρας από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έχουν προκύψει 270.000 μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα, 100.000 έχουν επιστροφή φόρου και 130.000 χρεωστικά, τα οποία «φούσκωσαν» από επιπλέον ποσά φόρων με βάση τις αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ στο φορολογικό.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως παρότι η διαδικασία τρέχει, ακόμη... μελετάται η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σχετικές ειδήσεις