ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: «Μαύρες» προβλέψεις για την Ελλάδα – «Καμένη γη» η οικονομία

ΔΝΤ: «Μαύρες» προβλέψεις για την Ελλάδα – «Καμένη γη» η οικονομία

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ « ΣΚΟΤΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΤΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΥΨΗ

ΤΟ ΔΝΤ ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει σύντομα στην Ελλάδα, ούτε μέσω των επενδύσεων, ούτε μέσω της αύξησης της απαραγωγικότητας.

Μάλιστα, η εκτίμηση είναι για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,25% και μάλιστα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Τα μνημόνια, η λογική ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, την οποία «σέρβιραν» οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προκειμένου να περάσουν τα επαχθή μέτρα που έχουν δέσει χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και για τις επόμενες γενιές, όλα αποδεικνύονται πολιτικές του αέρα, με μόνο στόχο να «γονατίσει» ο λαός, καθώς τυπικά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία.

Οι ίδιες εκτιμήσεις – του ΔΝΤ που κατά τα λοιπά είναι υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας – κάνουν λόγο για μείωση του δείκτη ανεργίας από το 25% σήμερα, στο 12% ως το 2040. Η εξέλιξη μάλιστα αποδίδεται και στη φυσιολογική γήρανση του πληθυσμού που θα οδηγήσει στη μείωση του συνόλου του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού της χώρας κατά 10% μέχρι το 2040.

ΤΟ ΔΝΤ ωστόσο, αντί να παραδεχτεί τα λάθη του επιμένει στην ίδια ατελέσφορη πολιτική ζητά αύξηση της παραγωγικότητας με «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικές ειδήσεις