ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ – Capital controls: Ποιες οι αλλαγές που έρχονται – Πότε θα πάει το όριο στα 500 ευρώ

ΠΡΟΣΟΧΗ – Capital controls: Ποιες οι αλλαγές που έρχονται – Πότε θα πάει το όριο στα 500 ευρώ

Νέα χαλάρωση στα capital controls, με αλλαγές τόσο στο όριο ανάληψης, όσο και στο χρονικό περιθώριο, αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη.

Με πρόταση των τραπεζών προς την Τράπεζα της Ελλάδος μελετάται το σενάριο να μπορεί ο πολίτης να σηκώνει σωρευτικά το ποσό των 420 ευρώ που είναι το εβδομαδιαίο όριο είτε για δύο εβδομάδες, είτε και για ολόκληρο τον μήνα.

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Bloomberg υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά από Σεπτέμβριο:

«Οι περιορισμοί των capital controls χαλαρώνουν ήδη και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος ότι έως το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή», σημείωσε ο υπουργός για το θέμα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Τα πιθανά σενάρια

-Το πρώτο σενάριο για αλλαγή στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων είναι να παραμείνει στα 420 ευρώ την εβδομάδα, ωστόσο οι καταθέτες δεν θα χάνουν το δικαίωμα ανάληψης στην μία εβδομάδα, αφού θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες να κάνουν ανάληψη ως και 840 ευρώ.

-Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της σωρευτικής ανάληψης για έναν μήνα (τέσσερις εβδομάδες), δηλαδή για 1.680 ευρώ.

-Το τρίτο σενάριο είναι η αύξηση του ορίου στα 500 ευρώ την εβδομάδα με ταυτόχρονη αύξηση και του χρονικού περιθωρίου σωρευτικής ανάληψης στις δύο εβδομάδες, δηλαδή 1.000 ευρώ ανά πάσα στιγμή μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Σχετικές ειδήσεις