ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκούρι» σε ΕΚΑΣ, επικουρικές και εφάπαξ: Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

«Τσεκούρι» σε ΕΚΑΣ, επικουρικές και εφάπαξ: Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Με το απάνθρωπο πρόσωπο των μνημονιακών πολιτικών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα βρεθούν από αύριο, Τετάρτη (29/06/2016) οι συνολικά 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι θα δουν τις πρώτες περικοπές στα μερίσματά τους.

ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ... ΔΕΞΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΝΑΣ - ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΑΠΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που θα λάβουν θα είναι μειωμένο από 11% έως και 63%, κάτι που μεταφράζεται σε «ψαλίδι» που θα κυμαίνεται από 66 έως 88 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι περικοπές αυτές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στα μερίσματα των μηνών Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016, αφού θα γίνει παρακράτηση των ποσών που καταβλήθηκαν κατά το α’ τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, εκκρεμεί να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αναδρομική επιστροφή των ποσών που πιστώθηκαν τον Ιούνιο, με το πιθανότερο σενάριο να κάνει λόγο για διαμόρφωση μηνιαίων δόσεων έως το τέλος του 2016.

Αύριο αναμένεται να δουν τις πρώτες περικοπές στο μέρισμα που θα λάβουν 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. Το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίων μεικτών συντάξιμων αποδοχών για τη χορήγησή του το διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2016.

Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα πάντα με τα «Νέα», οι μειώσεις επηρεάζουν περίπου 260.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Η περικοπή θα εφαρμοστεί από την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Αυγούστου.

Τέλος, από τον Ιούλιο θα καταβάλλεται «κουρεμένο» και το εφάπαξ, καθώς σε αυτό θα έχουν ενσωματωθεί περικοπές που θα κυμαίνονται από 15% έως 18%.

Σχετικές ειδήσεις