ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος εφιάλτης από σήμερα για τους συνταξιούχους: Πόσα θα χάσουν

Νέος εφιάλτης από σήμερα για τους συνταξιούχους: Πόσα θα χάσουν

Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιμένει πως το «μάρμαρο» των μνημονιακών πολιτικών θα πρέπει να πληρώσουν οι συνταξιούχοι και ήδη από σήμερα, Τετάρτη (29/06/2016) ξεκινούν οι πρώτες σοβαρές περικοπές στα μερίσματά τους.

«ΜΑΥΡΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ, ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ

Στο στόχαστρο της δήθεν κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση των «διαπραγματευτών» μπαίνει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο από σήμερα θα αποστέλλει στους δικαιούχους «κουτσουρεμένα» μερίσματα, με τις περικοπές να κυμαίνονται από 11% έως και 63%, δηλαδή μια μείωση που φτάνει έως και τα 88 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές αυτές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στα μερίσματα των μηνών Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016, αφού θα γίνει παρακράτηση των ποσών που καταβλήθηκαν κατά το α’ τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, εκκρεμεί να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αναδρομική επιστροφή των ποσών που πιστώθηκαν τον Ιούνιο, με το πιθανότερο σενάριο να κάνει λόγο για διαμόρφωση μηνιαίων δόσεων έως το τέλος του 2016.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να δουν τις πρώτες περικοπές στο μέρισμα που θα λάβουν 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. Το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίων μεικτών συντάξιμων αποδοχών για τη χορήγησή του το διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2016.

Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις επηρεάζουν περίπου 260.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Η περικοπή θα εφαρμοστεί από την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Αυγούστου.

Τέλος, από τον Ιούλιο θα καταβάλλεται «κουρεμένο» και το εφάπαξ, καθώς σε αυτό θα έχουν ενσωματωθεί περικοπές που θα κυμαίνονται από 15% έως 18%.

Σχετικές ειδήσεις