Κερέ: «Καρφιά» για την ευρωζώνη με αφορμή την ελληνική κρίση

Newsroom Newsroom

Κερέ: «Καρφιά» για την ευρωζώνη με αφορμή την ελληνική κρίση

Για «αδυναμία» που έχει το σημερινό μοντέλο της ευρωζώνης και αναδείχθηκε από την ελληνική κρίση, έκανε λόγο το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο κ. Κερέ σημείωσε «ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αργά και έχουν υψηλό κόστος για όλους»

Ο Κερέ υποστήριξε την ανάγκη ισχυρότερης ενοποίησης της Ευρωζώνης σημειώνοντας: «Το ευρώ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να προστατευθεί. Αυτό υποθέτει ότι θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, η οποία θα εστιάζει σε κοινούς θεσμούς της Ευρωζώνης που θα λογοδοτούν στους πολίτες. Χωρίς αυτή, η ικανότητά μας να αντιδρούμε θα είναι περιορισμένη και, για μια ακόμη φορά, θα χάσουν οι πιο ευάλωτοι και οι νεότεροι. Η εμπειρία από την κρίση με έχει πείσει ότι μία διακυβερνητική Ευρώπη, όπου οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τις κυβερνήσεις, θα καταδίκαζε το ευρώ σε μακροχρόνια αδυναμία».

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση έδειξε τα όρια αυτής της διαδικασίας: Οι αποφάσεις είναι πολύ αργές και προκαλούν υψηλό κόστος για όλους».

Απαντώντας στην ερώτηση αν η υπάρχει φόβος για μια επιστροφή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, όπως το 2012, αν καθυστερήσει πολύ η πολιτική αντίδραση, ο Κερέ σημείωσε: «Από το 2010, όποτε απειλείτο η ενότητα του ενιαίου νομίσματος, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έπαιρναν τις αναγκαίες αποφάσεις. Πριν από ένα έτος επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εάν εμφανισθούν νέες αδυναμίες, είμαι πεπεισμένος ότι οι κυβερνήσεις θα συνεργασθούν ξανά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved