ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Προτάσεις - «πασαλείμματα» για αντιστάθμισμα στο κομμένο ΕΚΑΣ

Κατρούγκαλος: Προτάσεις - «πασαλείμματα» για αντιστάθμισμα στο κομμένο ΕΚΑΣ

Αλχημείες και… έωλα σενάρια περί ελάφρυνσης των λογαριασμών ΔΕΚΟ ή του ΕΝΦΙΑ, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ, το οποίο κόπηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους από την 1η Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το υπουργείο Εργασίας και το οικονομικό επιτελείο εξετάζουν την πιθανότητα ελαφρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ και εκπτώσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, αντί του ΕΚΑΣ.

Μάλιστα επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες για την περικοπή του επιδόματος και στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποφασίστηκε, τον Ιούλιο του 2015, με το νόμο 4336/2015»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν να βρει ισοδύναμα και αποτελεσματικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας των ηλικιωμένων. «Και αυτό το μέτρο ήταν, προφανώς, η εθνική σύνταξη» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι, μέχρι το 2018, που θα γίνει ο επανυπολογισμός, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ είναι, πράγματι, εκτεθειμένοι.

Όπως υποστήριξε, τις επόμενες ημέρες, θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μελετώνται αντισταθμιστικά μέτρα, που θα απαλύνουν σε έναν βαθμό την πίεση που υφίστανται στο εισόδημά τους αυτοί οι χαμηλοσυνταξιούχοι. «Πέραν από τα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει, όπως η διατήρηση της χαμηλής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και γι' αυτούς που παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ», τόνισε, «μελετάμε κάποια πράγματα στα οποία δεν έχουμε καταλήξει, όπως ελάφρυνση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή στον ΕΝΦΙΑ. Αυτά είναι μέτρα που θα προσδιοριστούν, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε το νέο µοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του ΟΑΕΔ, που θα έχει ολοκληρωθεί, µέχρι το τέλος του 2016. Ο υπουργός Εργασίας υπογράµµισε ότι «άµεση προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ρύθµιση της εργασιακής ζούγκλας και η αναστροφή της απορρύθµισης των τελευταίων ετών. Η ενίσχυση του ΟΑΕ∆ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων αυτών, παράλληλα µε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγµατεύσεων, στο πλαίσιο της επικείµενης διαπραγµάτευσης για τα εργασιακά. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, πρέπει να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Η διοικήτρια του Οργανισµού Μαρία Καραμεσίνη τόνισε ότι «το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΑΕ∆ είναι έργο πολυεπίπεδο, που στηρίζεται σε ριζικές αλλαγές στο οργανωτικό και διοικητικό του µοντέλο, καθώς και στις ασκούµενες πολιτικές. Αποσκοπεί στη βελτίωση της σχέσης του Οργανισµού µε τους ανέργους και τις επιχειρήσεις, στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών και στην αναβάθµιση του θεσµικού του ρόλου στη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Σήµερα, παρουσιάζουµε τις κοµβικές αλλαγές που έχουµε ήδη υλοποιήσει, για την άµεση εξυπηρέτηση του πολίτη: Τηλεφωνικό κέντρο, διαδικτυακή πύλη και υπηρεσία υποδοχής στα ΚΠΑ. Και οι τρεις αλλαγές έχουν ήδη βρει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες».
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το καινοτόµο, σχεδιασµένο για συσκευές τύπου tablet και smart phone, portal του ΟΑΕ∆, που εξασφαλίζει καλύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. ∆ιαθέτει αλληλένδετες µηχανές απλής ή σύνθετης αναζήτησης κενών θέσεων (για τους αναζητούντες εργασία) και βιογραφικών (για τους εργοδότες) για την αποτελεσµατικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Όπως αναφέρθηκε, καινοτοµία του αποτελεί η παροχή πρόσβασης σε όλο το φάσµα των υπηρεσιών, στις οποίες έχει δυνητικά πρόσβαση ο χρήστης, ανάλογα µε την κατηγορία συναλλασσόµενου στην οποία ανήκει. Ήδη, κατά τη δοκιµαστική λειτουργία του νέου portal, από τον Απρίλιο, έγιναν 3.200.000 προβολές σελίδας από 350.000 χρήστες σε µηναία βάση. Στο προσεχές διάστηµα, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισµού θα αναβαθµιστούν, ώστε να γίνουν περισσότερο εξατοµικευµένες.

Η διοικήτρια του ΟΑΕ∆ παρουσίασε, επίσης, τη νέα υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης - Call Center του Οργανισµού - που λειτουργεί από τις αρχές Μαΐου, εξασφαλίζοντας προσβασιµότητα και άµεση τηλεφωνική εξυπηρέτηση σε όλους τους πολίτες που συναλλάσσονται µε τον ΟΑΕ∆, στον πενταψήφιο αριθµό 11320. Η νέα υπηρεσία στελεχώνεται από έµπειρο προσωπικό, που δίνει στο κοινό πληροφορίες και οδηγίες ή παραπέµπει για εξειδικευµένη πληροφόρηση στους αρµόδιους εκπροσώπους. Σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΕ∆ εξυπηρετεί κατά µέσο όρο 900 κλήσεις καθηµερινά. Ο µέσος όρος αναµονής σε κάθε κλήση διαµορφώνεται στα 30’’ και ο µέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα 2’ 30’’ λεπτά.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων