ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Παίζουν την… κολοκυθιά με τις δόσεις και τα ρίχνουν στους πολίτες!

ΕΝΦΙΑ: Παίζουν την… κολοκυθιά με τις δόσεις και τα ρίχνουν στους πολίτες!

Τουλάχιστον… ερασιτεχνικός και του ποδαριού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο σχεδιασμός/προγραμματισμός της κυβέρνησης που θέλει να τα αρπάξει από τους φορολογουμένους με πιο «τσιμπημένο» ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν του μαρτυρά τον τρόπο!

Θα είναι τελικά 4, 5 ή 6 οι φετινές δόσεις; Όποιος το βρει… κερδίζει; Ρουφούν «αίμα» αδιακρίτως, θέλοντας να πιάσουν στον… ύπνο τους φορολογουμένους που δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει

Κάποιοι βέβαια στην κυβέρνηση μπορεί να το θεωρούν «παιχνίδι», το οποίο κρατά σε... επαγρύπνηση τους πολίτες, αφήνοντας ένα πέπλο μυστηρίου να πλανάται, που όπως και να το κάνουμε πάντα «ερέθιζε» την ανθρώπινη φύση, ωστόσο μάλλον ξεχνούν ότι οι τσέπες των Ελλήνων δεν ξεχειλίζουν (όπως οι δικές τους) και θα πρέπει να ξέρουν από πριν τι και πότε θα πληρώσουν. Πόσω μάλλον για έναν φόρο που οι ίδιοι χαρακτήριζαν «άδικο, ο οποίος δεν πρέπει να αντικατασταθεί, αλλά να καταργηθεί» και τελικά το ξέχασαν…

Οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, λοιπόν, έχουν προκαλέσει (μακάρι να ήταν και άνευ προηγουμένου) σύγχυση, και όχι μόνο αυτό, αλλά ρίχνουν μάλιστα την ευθύνη στους πολίτες που δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογικές δηλώσεις!

«Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να ξεκινήσει, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων», δήλωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενημερώνοντας τελικά ότι φέτος θα πληρωθεί σε 4, 5 ή 6 δόσεις. Και δεν είναι διαλέγετε και παίρνετε...

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό όταν και άφησε να εννοηθεί ότι η πληρωμή θα γίνει σε τέσσερις δόσεις, αλλά και εκείνες που ακολούθησαν ότι το υπ. Οικονομικών θα προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή έξι δόσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών βάζει στο παιχνίδι και τους πέντε μήνες, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους φορολογούμενους γιατί δεν έχουν υποβάλει ακόμα τις φορολογικές δηλώσεις!

Με απλά λόγια φταίνε οι φορολογούμενοι που δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να καταλήξει πότε και πώς θα πληρώσουμε το φετινό ΕΝΦΙΑ...

Η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών έχει ως εξής:

Με αφορμή την προσπάθεια παρερμηνείας δηλώσεών μου στο ραδιόφωνο (ευτυχώς υπάρχει το πλήρες ηχητικό απόσπασμα) διευκρινίζω ότι:

1. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση – υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

2. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

3. Από την πρώτη μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ.

4. Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι εξετάζεται να επανέλθει το καθεστώς των έξι δόσεων όπως έγινε και τα προηγούμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει την καταβολή του φόρου σε μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος κάθε έτους, με αποτέλεσμα για φέτος να προκύπτουν 4 δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει τον Αύγουστο.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν σχετική ρύθμιση, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια, για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή του φόρου από τους φορολογούμενους ενδέχεται να επιμηκυνθεί έως και τον Φεβρουάριο του 2017.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για μείωση του ΕΝΦΙΑ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών ανέφερε, δε, ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια προς την κατεύθυνση αυτή...

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων