ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν τα ραντεβού με την Εφορία: Σήμερα η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Ξεκινούν τα ραντεβού με την Εφορία: Σήμερα η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν εντός της ημέρας 1,2 δισ. ευρώ.

ΕΠΟΝΤΑΙ ΕΝΦΙΑ - ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΩ ΤΡΕΧΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, οι οποίοι λόγω των νέων μνημονιακών ρυθμίσεων πρέπει να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή από το 55% στο 75%.

Οι φορολογούμενοι συνολικά οι οποίοι έχουνστα χέρια τους χρεωστικά εκκαθαριστικά θα πρέπει να καταβάλουν 3,63 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, 29 Ιουλίου.

Η δεύτερη δόση του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία στο τέλος του Νοεμβρίου, με την προυπόθεση ο φορολογούμενος να έχει τη δυνατότητα... μιας και για τους περισσότερους τρέχουν και δόσεις από προηγούμενες χρήσεις και ρυθμίσεις.

Με τη φετινή να είναι το κερασάκι στην τούρτα σε συνδυασμό και με την αύξηση στην έμμεση φορολογία και τη μείωση των εισοδημάτων. Πάντως όπως υπολογιζόταν ο μέσος όρος του φόρου που έχει χρεωθεί φέτος ο μέσος φορολογούμενος είναι τα 1.593 ευρώ.

Δόσεις

Οσον αφορά τη δυνατότητα εξόφλησης σε 12 δόσεις, προϋποθεση είναι η οφειλή να έχει καταστεί ληξιπρόθεσνη.

Αν δηλαδή κάποιος θέλει ή δεν έχει άλλη επιλογή θα πρέπει να αφήσει σε εκκρεμότητα την πρώτη δόση και εν συνεχεία με αίτησή του στην Εφορία να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Ωστόσο, το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμιστεί επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 8,76% ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης.

Αν υπάρξει καθυστέρηση στη ρυθμισμένη δόση το επιτόκιο που θα ισχύει θα είναι 15%.

ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ τα εκκαθαριστικά αναμένονται τον Αύγουστο, με την πρώτη δόση να πρέπει να εξοφληθεί τον Σεπτέμβριο και σε πέντε δόσεις ανά μήνα. Ενώ σειρά παίρνουν τα τέλη κυκλοφορίας....

Σχετικές ειδήσεις