ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανήσυχο το Βερολίνο για το ιταλικό χρέος

Ανήσυχο το Βερολίνο για το ιταλικό χρέος
Έντονες αμφιβολίες, για το κατά πόσον θα μπορούσε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης να εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες της Ιταλίας...

Έντονες αμφιβολίες, για το κατά πόσον θα μπορούσε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης να εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες της Ιταλίας, εκφράζονται στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, οι ανάγκες της Ιταλίας είναι τέτοιες, που οι πόροι του μηχανισμού δεν επαρκούν, καθώς το δημόσιο χρέος της ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, ή στο 120% του ΑΕΠ.

Το Βερολίνο καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στις περικοπές δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις και όχι στην επίτευξη συμφωνιών διάσωσής τους.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει στη διάθεσή του 440 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που προϋπολογίστηκε για να καλύψει μικρές χώρες, όπως Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Der Spiegel, συνεχίζονται οι διαφωνίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την αγορά ιταλικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.