ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη η λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία που θα βγουν σε πλειστηριασμό

Έτοιμη η λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία που θα βγουν σε πλειστηριασμό

Στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς ελπίζει η κυβέρνηση και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να γεμίσει τα ταμεία και ευελπιστεί μέσω αυτών να εισπράξει έστω μέρος των πολλών δισεκατομμυρίων που χρωστούν οι οφειλέτες με μέση οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.

Τεράστια τα χρέη, μικρές οι αξίες των υπό πλειστηριασμό ακινήτων

Η εντολή όπως είναι γνωστό που έχει δοθεί είναι να γίνει καταγραφή των ακινήτων όλων των οφειλετών αλλά και των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Μάλιστα έχει ετοιμαστεί λίστα με ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο σφυρί για οφειλέτες, ορισμένοι από τους οποίους χρωστούν 12,5 εκατ. ευρώ, 5 εκατομμύρια ευρώ, 500.000 ευρώ, κοκ.

Στη λίστα των ακινήτων περιλαμβάνονται μονοκατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια, αποθήκες... Ωστόσο αυτό που προκύπτει , σύμφωνα με το Βήμα, από μία σύγκριση χρεών και περιουσιακών στοιχείων είναι ότι τα ακίνητα που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό ακόμη και αν πιάσουν αυτό που λέμε καλή τιμή δεν φθάνουν με τίποτα για να καλύψουν τη χασούρα του κράτους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων.

Ορισμένα παραδείγματα είναι αντιπροσωπευτικά ότι τα χρέη είναι πολλαπλάσια των περιουσιών.

Σε οφειλέτη με συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος 12.581.804 ευρώ βγαίνουν τα εξής περιουσιακά στοιχεία στο σφυρί: Ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 64,12 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 26.000 ευρώ, ένα άλλο διαμέρισμα 47,11 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 36.800 ευρώ, ένα τρίτο διαμέρισμα 43,92 τ.μ. με πάρκινγκ 11,25 τ.μ. και τιμή εκκίνησης 34.000 ευρώ και ένα τέταρτο διαμέρισμα 60,36 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 24.000 ευρώ.

Αλλος οφειλέτης έχει ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία 5.035.892 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών βγάζει σε πλειστηριασμό τα εξής ακίνητα: διαμέρισμα 123,95 τ.μ. με πάρκινγκ 12,50 τ.μ. και τιμή εκκίνησης μόλις 80.000 ευρώ.

Από τα δύο αυτά παραδείγματα προκύπτουν τα εξής: Πρώτον ότι η ΓΓΔΕ έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο κατασχέσεων που άλλωστε είναι και μνημονιακή υποχρέωση και το δεύτερον ότι ακόμη και αν «πιάσουν» αξιοπρεπείς τιμές τα παραπάνω ακίνητα είναι σταγόνα στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών που αγγίζουν συνολικά τα 90 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις