ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατήφορος στo X.A. - Μικτές τάσεις στην Ευρώπη

Κατήφορος στo X.A. - Μικτές τάσεις στην Ευρώπη
Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια...

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το πρωί άνοιξαν με θετικά πρόσημα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Στις 12.10, στην Γερμανία ο δείκτης DAX σημείωνε πτώση 0,60%, στη Γαλλία ο CAC40 κινούνταν οριακά στο 0,08%, στην Ισπανία ο IBEX35 σημείωνε άνοδο 2,69% ενώ στην Πορτογαλία, ο PSI20 με άνοδο 1,39%. Στην Ελλάδα ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραφε απώλειες της τάξεως του 3,47%.

Απώλειες στην Ασία

Στην Ασία με απώλειες 2,18% έκλεισε στην Ιαπωνία ο Nikkei ενώ στο Χονγκ Κογκ ο Hang Seng σημείωσε απώλειες 2,30%. Στο χρηματιστήριο της Σεούλ, οι συναλλαγές γίνονταν με πτώση άνω του 4,9%.

Πτώση επιτοκίων

Το πρωί της Δευτέρας, τα επιτόκια των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων σημείωσαν πτώση, περνώντας κάτω από το όριο του 6%, μετά από την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προγράμματος αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων έπεφταν στο 5,602% έναντι 6,189% την Παρασκευή κατά το κλείσιμο, και τα επιτόκια των αντίστοιχων ισπανικών έπεφταν στο 5,507%, έναντι 6,271% την Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, την πρόθεσή της να αγοράσει ομόλογα χωρών της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε δυσχερή θέση στην δευτερογενή αγορά.

Κατήφορος στo X.A.

Κατήφορος χωρίς τέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που με την διόρθωση της 5/8 υποχωρεί στις 1.062 ο Γενικός Δείκτης, στις 459 ο FTSE 20 με συνολική (πλην CCH 3E και Eurobank) και χωρίς να έχει προλάβει τις εξελίξεις που ακολούθησαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι σκέψεις και οι αναφορές για ευρωοομόλογο επανήλθαν, κάτω από την ασφυκτική πίεση των κερδοσκόπων, γεγονός που φαίνεται να λειτουργεί υπέρ της ελληνικής υπόθεσης, παρά το ότι εγείρονται ουσιαστικά ερωτήματα για την επόμενη δόση και το "πακέτο δανεισμού". Ήδη οι ηγέτες Γερμανίας - Γαλλίας επαναβεβαίωσαν πως ισχύουν τα συμφωνηθέντα στην τελευταία Σύνοδο κορυφής, που πρακτικά σημαίνει ότι αποφεύγουμε το ενδεχόμενο "βοήθειας" με ακριβότερους όρους (επιτόκιο).

Moody's: Προειδοποίηση υποβάθμισης

Η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον διεξάγεται με φόντο την επιβράδυνση της ανάπτυξης και της προειδοποίησης, και από τον Οίκο αξιολόγησης Moody's. Όπως ανακοίνωσε ο Οίκος αξιολόγησης μπορεί και αυτός να υποβαθμίσει την αμερικανική οικονομία πριν από το 2013 εάν το χρέος αυξηθεί πάνω από το 75% του ΑΕΠ και δεν επιτευχθεί δημοσιονομική πειθαρχία.