Ανατροπή: Στο ίδιο κελί οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη

Αλλάζουν τα δεδομένα στις συνθήκες κράτησης των…

Ένταση στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: Τραγούδησε «Μακεδονία ξακουστή» και τον έβγαλαν σηκωτό (vid)

Μετ' εμποδίων εντός κι εκτός του Αλεξάνδρειου…

Τραγικό «χτύπημα» της μοίρας στη Ρόδο: Μάνα και γιος πέθαναν την ίδια μέρα

Τραγικό «χτύπημα» της μοίρας για μια οικογένεια…

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 η επιμνημόσυνη δέηση για την απώλεια του Ανδρέα Μπόμη

Ανδρέας Μπόμης: Την Κυριακή 16/12/2018 θα τελεστεί…

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Νταρουσάφακα 75-67: Κρατάει τη νίκη και την... αντίδραση

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έστω και δύσκολα κατάφερε…

Άγριο «μαχαίρι» στις συντάξεις που θα καταβληθούν την Παρασκευή

Άγριο «μαχαίρι» στις συντάξεις που θα καταβληθούν την Παρασκευή

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ «ΛΥΠΗΤΕΡΗ» ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Νέο μαχαίρι έρχεται στις συντάξεις τις επόμενες μέρες αφού θα γίνουν μειώσεις σε 150.000 επικουρικές οι οποίες θα φτάσουν  το 38% και θα φανούν στις συντάξεις που θα καταβληθούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. Μεσοσταθμικά οι περικοπές ανέρχονται στα 60-70 ευρώ, ενώ θα φθάνουν σε ακραίες περιπτώσεις ώς και τα 140 ευρώ.

Συνολικά, ο δεύτερος γύρος επανυπολογισμού που θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου αφορά 806.000 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία (νυν κλάδους του ΕΤΕΑΕΠ).

Ειδικότερα την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και θα καταβληθούν οι 1,23 εκατ. επικουρικές συντάξεις θα προστεθούν άλλοι περίπου 150.000 χαμένοι στους περίπου 67.000 του πρώτου κύματος περικοπών του Αυγούστου. Θα ακολουθήσει τρίτος και τελευταίος γύρος περικοπών τον Οκτώβριο για να κλείσει ο κύκλος των αναπροσαρμογών.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορία συνταξιούχων στους οποίους θα επιβληθούν οι αποφασισμένες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Είχε προηγηθεί ο πρώτος γύρος μειώσεων με τις πληρωμές του Αυγούστου, όπου σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις περίπου 320.000 επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν μειώθηκαν οι 66.900.

Η αρχή έγινε με τους συνταξιούχους του δημοσίου οι οποίοι έχασαν μέχρι και το 22% των επικουρικών συντάξεων (ή 2,5% των συνολικών αποδοχών τους από συντάξεις), ενώ η συνέχεια –από τις 2 Σεπτεμβρίου- θα αφορά ακόμα μεγαλύτερη μερίδα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Οι χαμένοι του Σεπτεμβρίου

Οι μειωμένες συντάξεις του Σεπτεμβρίου είναι αυτές των  συνταξιούχων, οι οποίοι υπήρξαν πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Μειώσεις θα δουν και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι από τους συνολικά 730.000 που προέρχονται από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).

Ο νέος συντελεστής, βάσει του οποίου γίνεται ο επανυπολογισμός, διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 με 0,6 για τη μεγάλη πλειονότητα, με αποτέλεσμα το μεικτό καταβαλλόμενο ποσόν των επικουρικών να πέφτει κατά 50%-40%.

Την ίδια στιγμή, όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις διασώζονται από τις μειώσεις. Αντιθέτως, σε όσους το άθροισμα συντάξεων είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, η διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική κόβεται αυτόματα.

Ο τρίτος γύρος

Για τον Οκτώβριο μένουν περίπου 120.000 συντάξεις με ειδικά καθεστώτα, και έτσι θα κλείσει ο κύκλος αναπροσαρμογής συνολικά 1,23 εκατομμυρίων επικουρικών συντάξεων. Σημειώνεται ότι  στην πληρωμή του Οκτωβρίου θα προστεθούν και οι αναδρομικές περικοπές των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, κάτι που θα κάνει τις μειώσεις μεγαλύτερες και πολλές συντάξεις των 300 και των 200 ευρώ θα φτάσουν στα 100 και στα 60 ευρώ.

Μειωμένα μερίσματα

Οι περικοπές των μερισμάτων με τον νέο τρόπο υπολογισμού έφθασαν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και στο 34%.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου θα λάβουν και τα νέα μειωμένα μερίσματά τους. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα μερίσματα προς τους 280.000 μερισματούχους του ΜΤΠΥ των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.

Τα μερίσματα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Δεκεμβρίου του 2016