ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Οι δανειστές δεν θα δώσουν φράγκο στην Ελλάδα

Handelsblatt: Οι δανειστές δεν θα δώσουν φράγκο στην Ελλάδα

Υπό τη σοβαρή απειλή του να χαθεί ακόμη ένα φθινόπωρο βρίσκεται η Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Handelsblatt Global», οι δανειστές και ειδικότερα η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δώσουν το «ok» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στην Μπρατισλάβα.

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΝ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΜΕΣΩ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ 2,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος, που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, η ελληνική κυβέρνηση έχει μείνει πολύ πίσω σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που οδηγούν στο «ξεκλείδωμα» της δόσης.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, «ο λόγος είναι πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις δύο από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Επίσης στην ελληνική κυβέρνηση χρεώνονται αργοί ρυθμοί στις αποκρατικοποιήσεις».

Κατά την εφημερίδα, το Eurogroup έχει ήδη εκταμιεύσει 7,5 δισ. από τα συνολικά 10,3 δισ. της δόση προς την Αθήνα, ενώ αναμένονταν μέσα στον Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα.

Εάν οι πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας επαληθευτούν, τότε στην Μπρατισλάβα θα συζητηθεί μόνο η πορεία εκτέλεσης των προαπαιτούμενων. Το γεγονός αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακούσει τον πρώτο «εξάψαλμο» για το φετινό φθινόπωρο από τους δανειστές, επειδή ακριβώς το οικονομικό επιτελείο καθυστερεί τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε υπογραμμίσει πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αν παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα».

Σχετικές ειδήσεις