ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλάκωσαν τα «κοράκια» για τα σπίτια των Ελλήνων: Έξι funds θέλουν τα κόκκινα δάνεια!

Πλάκωσαν τα «κοράκια» για τα σπίτια των Ελλήνων: Έξι funds θέλουν τα κόκκινα δάνεια!

Οι υποσχέσεις για προστασία της κατοικίας των πολιτών είναι ακόμα μια κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, που «έσβησε» κατά τις συζητήσεις με τους δανειστές και πλέον η έλευση των ξένων ιδρυμάτων διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι γεγονός.

Ακόμα και ο νόμος Κατσέλη δεν προστατεύει πλήρως την πρώτη κατοικία, καθώς δεν καλύπτει παρά συγκεκριμένες περιπτώσεις δανειοληπτών και μέχρι ενός οικονομικού ορίου.

Έτσι, με την έλευση των ξένων εταιριών που θα διαχειριστούν τους φακέλους με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργείται ένα τελείως διαφορετικό τοπίο στον τομέα της ιδιοκατοίκησης, μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης και κομβικής κοινωνικής παραμέτρου.

Ο κίνδυνος πλέον και δούμε και στην Ελλάδα σκηνές όπως στην Ισπανία, με ανθρώπους να εξωθούνται από τα σπίτια τους με τη βία.

Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, σε έξι ανέρχονται τα funds που έως τώρα έχουν υποβάλει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αδειοδοτηθούν για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» στη χώρα.

Ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος έγινε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, σύμφωνα με το οποίο, είναι, επίσης, σημαντικό να προχωρήσει η νομοθεσία για την αποβολή από τις επιχειρήσεις των μην συνεργαζόμενων μετόχων.

Δήλωσε δε ότι πρέπει παράλληλα να προχωρήσει ταχύτατα και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων και προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΤτΕ συνδράμει την κυβέρνηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγραφεί σημαντική μείωση, της τάξης των περίπου 350 εκατ. ευρώ, στο ύψος των «κόκκινων» δανείων.

Αύριο (14/09) ανοίγει πλήρως η γκάμα των θεμάτων που θα συζητηθούν με τους θεσμούς, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

Από τις 9:00 έως τις 10:00 Αναπτυξιακή Στρατηγική (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Από τις 10:00 έως τις 11:00 Επισκόπηση δημοσίων δαπανών- Κοινωνική πρόνοια (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης- αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.

Από τις 11:00 έως τις 12:30 Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και φορολογικά θέματα (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης- γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής).

Από τις 12:30 έως τις 13:30 Εργασιακά (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος).
Από τις 14:30 έως τις 15:30 Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης- Γιώργος Χουλιαράκης).

Σχετικές ειδήσεις