ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο απόλυτος παραλογισμός - Βελκουλέσκου: «Κακό» το πρόγραμμα, αλλά πάμε σε ομαδικές απολύσεις

Ο απόλυτος παραλογισμός - Βελκουλέσκου: «Κακό» το πρόγραμμα, αλλά πάμε σε ομαδικές απολύσεις

Με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και με μία απρόσμενη παραδοχή της Ντέλιας Βελκουλέσκου ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, μόνο πληγές άφησε σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, πραγματοποιήθηκε στον έκτο όροφο της Τράπεζας της Ελλάδος η συνάντηση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Η Βελκουλέσκου έφτασε με καθυστέρηση λίγων λεπτών στην Πανεπιστημίου (συνεπής όπως πάντα), ενώ πίσω της ακολουθούσε μία ομάδα δέκα ατόμων! «Μας έπιασε απροετοίμαστους! Η ΓΣΕΕ εκπροσωπήθηκε από μόλις τρία άτομα. Αν ξέραμε ότι το ΔΝΤ θα εκπροσωπούσαν τόσοι, θα ερχόμασταν περισσότεροι!», είπε στο newsbomb.gr πηγή της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με όσα μας αποκάλυψε η ίδια πηγή, η Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν πολύ προσεκτική σε ό,τι έλεγε. Δεν μίλαγε πολύ και κρατούσε αποστάσεις από τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ. Αρνήθηκε να απαντήσει για το τι σκέφτονται όσο αφορά στα εργασιακά, τονίζοντας ότι συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος αποτελούν θέματα τα οποία θα συζητηθούν τον Οκτώβρη.

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν οι αινιγματικές απαντήσεις της εκπροσώπου του Ταμείου, σε ερωτήσεις που της τέθηκαν. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τη ρώτησε εάν «το Ταμείο έχει αποφασίσει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα», αφού όπως είναι γνωστό δεν υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι μετέχει στο πρόγραμμα ως «σύμβουλος» των Ευρωπαίων. Η απάντηση της Ντέλιας Βελκουλέσκου ήταν ότι «το ΔΝΤ θα μπει με όρους, και με την βασική προϋπόθεση το χρέος να καταστεί βιώσιμο».

Όπως είναι γνωστό το Ταμείο ζητά αυτό να συμβεί μέσα στο επόμενο 12μηνο. Για όσους γνωρίζουν, είναι κάτι ανέφικτο έως ακατόρθωτο. Άρα εδώ, δημιουργούνται νέα ερωτήματα. Μήπως το Ταμείο ασκεί για άλλη μία φορά πίεση στους Ευρωπαίους να μειωθούν οι δόσεις; Μήπως εμμέσως πλην σαφώς ζητά κούρεμα του χρέους, ένα ακόμα PSI, για να δώσει χρήματα στην Ελλάδα, κάτι που ως γνωστό δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι; Μήπως το ΔΝΤ «ανταλλάζει» τις ομαδικές απολύσεις με το «κούρεμα», γιατί γνωρίζει καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρει τα πλεονάσματα που ζητούν οι Ευρωπαίοι;

Το σίγουρο είναι ένα. Το Ταμείο έχει αναμφισβήτητα μία αυστηρή ατζέντα μέτρων συγκριτικά με τους Ευρωπαίους, για αυτό άλλωστε προτάσσει τις ομαδικές απολύσεις. Όμως γνωρίζει καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει πλεονάσματα, ώστε να μπορεί να πληρώνει τις δόσεις της. Μένει να δούμε πού θα φτάσουν τον Οκτώβρη οι απαιτήσεις της Ντέλιας σε σχέση με τα εργασιακά…

Σχετικές ειδήσεις