ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πώς θα πάρετε από 200 έως 500 ευρώ το μήνα

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πώς θα πάρετε από 200 έως 500 ευρώ το μήνα

Με το ποσό των 760 εκατ. ευρώ ενισχύεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που από τον Ιανουάριο του 2017 επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό να καλύψει τις βασικές ανάγκες 700.000 δικαιούχων που σήμερα διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ -

Παράλληλα, με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεσμοθετείται ειδικός μηχανισμός ελέγχου και συντονισμού όλων των αναγκών αλλά και των δράσεων που αφορούν την κοινωνική προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Τον τελευταίο λόγο για όλα τα θέματα που αφορούν τη χάραξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας έχει το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής κατόπιν εισήγησης της αναπλ. υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επίσης για την τελική μορφή του ν/σ μπορούν να έχουν λόγο όμως οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολίτες αφού το υπουργείο τους καλεί να λάβουν μέρος στη διαβούλευση και να καταθέσουν προτάσεις και παρατηρήσεις προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του.

Το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης εφαρμόζεται πιλοτικά σε 30 δήμους και ωφελούνται περίπου 35.000 νοικοκυριά, ενώ από 1/1/2017 το πρόγραμμα επεκτείνεται παντού με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι συνολικά θα έχουν οφέλη περίπου 700.000 άτομα.

Τα ποσά ξεκινούν από 200 ευρώ το μήνα και φτάνουν ως και τα 500 ευρώ το μήνα ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

Λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά στοιχεία, αλλά και πιθανά εισοδήματα ανά έτος.

Στην πρόβλεψη που θα αφορά τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ θα υπάρχει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα το ποσό που θα αναγράφεται σύμφωνα με την Αυγή θα είναι 760 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα αφορά την οικονομική ενίσχυση 270.000 νοικοκυριών και 700.000 ωφελουμένων.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια του τελευταίου εξαμήνου και η ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνεται αυτομάτως.

Το όριο εισοδήματος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Δηλαδή ένα άτομο που διαμένει μόνο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν έχει τα ο τελευταίο εξάμηνο ,ηνιαίο εισόδημα κάτω των 200 ευρώ.

Υπόψιν λαμβάνονται επίσης περιουσιακά κριτήρια. Για την περίπτωση πάλι ενός ατόμου το όριο αξίας ακινήτων τίθεται στα 90.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις