ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν κάνει πίσω η Λαγκάρντ: Αυτοί είναι οι όροι της για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Δεν κάνει πίσω η Λαγκάρντ: Αυτοί είναι οι όροι της για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις είναι οι δύο απαραίτητοι πυλώνες που έθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει τις προθέσεις της για την ελάφρυνση του χρέους - Κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες για να διασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

«Οι όροι μας δεν έχουν αλλάξει», ξεκαθάρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας πάντως ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, ωστόσο «είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν».

Ως προς τα θέματα που… καίνε πάντως, η Λαγκάρντ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της τόσο για την ελάφρυνση του χρέους, όσο και για το εάν το Ταμείο προτίθεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως χρηματοδότης, πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Κληθείσα, δε, να τοποθετηθεί - κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - σχετικά με το εάν τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απαραίτητος όρος του ΔΝΤ προκειμένου να επανέλθει στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, αλλά και στο πώς το Ταμείο απαντά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία απαιτούν δημόσια να «μαλακώσει» τις απαιτήσεις του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Ταμείου δεν θέλησε να δώσει σαφές απαντήσεις.

«Έχουμε στο παρελθόν δείξει ευελιξία στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά, όπως είναι σήμερα, το χρέος δεν είναι βιώσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Χρειάζεται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει».

Παράλληλα, η Λαγκάρντ αφού σημείωσε πως το ΔΝΤ έχει συντάξει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και τα στοιχεία δείχνουν πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, αναγνώρισε ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Ως εκ τούτου, αποκάλυψε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Ελλάδα, για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του ESM.

Αναλυτικά η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα:

«Μόλις ολοκληρώσαμε ένα άρθρο 4 στην Ελλάδα, που είναι μία διμερής προσπάθεια εποπτείας με την Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα. Έδειξε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και πολύ περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στο μέλλον, όπως γνωρίζουμε. Θα στείλουμε μία ομάδα σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσουμε με την αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, διότι, όπως γνωρίζετε, δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα. Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον. Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν, προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι, όπως είναι το χρέος, δεν είναι βιώσιμο».

Σχετικές ειδήσεις