ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν σε Λαγκάρντ: Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Τόμσεν σε Λαγκάρντ: Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Σε εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο εξελίσσεται για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η ελληνική οικονομία.

Εισηγείται ολική έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα

Ο «αρχιτέκτονας» του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν φέρεται ότι εισηγήθηκε γραπτώς με εσωτερικό σημείωμά του προς την Κριστίν Λαγκάρντ την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, με το σκεπτικό ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ την ανάκαμψή της.

Πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ο κ. Τόμσεν θεωρεί ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη, οι μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά το πρόβλημα είναι και πολιτικό... κυρίως το γεγονός ότι καμία ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο εκ των πρωτεργατών του αποτυχημένου μνημονίου επισημαίνει σε έκθεσή του προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις διαθέσεις της ΕΕ σχετικά με την Ελλάδα. Χαρακτηρίζει μάλιστα την ελληνική οικονομία «μη επιδιορθώσιμη», ενώ προειδοποιεί ότι η γερμανική απαίτηση για συζήτηση του χρέους μετά το 2017 θα καταφέρει καίριο πλήγμα στην βιωσιμότητα του.

Κατά τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο δεν πρέπει να συζητήσει το θέμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, γιατί -κατ’ αυτόν- ούτε τότε η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε μια ριζοσπαστική απόφαση για τη βιωσιμότητά του, που μέχρι τότε θα έχει εκτροχιαστεί.

«Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν μέχρι το 2017, θα μπει το ταμείο σε πρόγραμμα δανειοδότησης για ένα και μόνο έτος; Δεν έχει νόημα», υποστήριξε ο αξιωματούχος του Ταμείου.