ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία

Αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία
Αβεβαιότητα επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς εταιρείας ερευνών Deloitte Research, για το τρίτο τρίμηνο του 2011...

Αβεβαιότητα επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς εταιρείας ερευνών Deloitte Research, για το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Η αβεβαιότητα έχει να κάνει με την κρίση στην Ευρωζώνη, τη μελλοντική πορεία της νομισματικής και φορολογικής πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και τον πληθωρισμό στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Για την Ευρωζώνη η μελέτη επισημαίνει ότι, η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της κρίσης χρέους παραμένει κρίσιμο ζήτημα για τη βιώσιμη ανάκαμψη, ενώ παρατηρεί επιβράδυνση στο χάσμα των ισχυρών χωρών και των περιφερειακών κρατών.

Για τις ΗΠΑ, προβλέπει ανάπτυξη περισσότερο αδιαμφισβήτητη στην παρούσα φάση, παρά τα προβλήματα στην αγορά κατοικιών και την κρίση δημόσιου χρέους.

Για τις αναδυόμενες οικονομίες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) προβλέπει ταχεία οικονομική ανάπτυξη, αλλά και αυξανόμενο πληθωρισμό, που ενδέχεται να εκτροχιάσει τη συγκεκριμένη τάση.

Στην έκθεση της Deloitte Research συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά ανάλυση και για την τουρκική οικονομία.

Υποστηρίζει ότι, ενώ η ανάπτυξη της Τουρκίας θα μπορούσε να θεωρηθεί εντυπωσιακή, παραμένουν αρκετές προκλήσεις, όπως το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Πάντως, η συνολική εικόνα για την τουρκική οικονομία είναι περισσότερο θετική παρά αρνητική.