ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ δεν ζητάει άλλο Μνημόνιο - Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει μη λύση για το χρέος...

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ δεν ζητάει άλλο Μνημόνιο - Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει μη λύση για το χρέος...

Από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι κατά την εκτίμησή του το ΔΝΤ δεν θέλει νέο Μνημόνιο ώστε να συμφωνήσει στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού τόνισε χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ δεν θέλει τέταρτο μνημόνιο. Αυτό έχω καταλάβει από τις συζητήσεις που έχω κάνει μαζί τους. Το ζήτημα, όμως, είναι αν θα συμμετέχουν στο τρέχον πρόγραμμα».

Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι χωρίς ρύθμιση τους χρέους και ποσοτική χαλάρωση η πορεία της οικονομίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη: «Η λύση για το χρέος είναι μία από τις αντισταθμίσεις για τα υφεσιακά μέτρα ενώ οι επενδυτές θέτουν το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης ως σημαντικό στοιχείο στη λήψη των αποφάσεών τους. Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρξει λύση για το χρέος και να μην μπούμε στο το σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωπαΐκής κεντρικής τράπεζας. Θα είναι σχεδόν αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά και αυτό κανείς δεν το θέλει».

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ανησυχία του κατά πόσο βιώσιμη θα είναι η ανάπτυξη του 2017 και το 2018. Την ίδια ανησυχία είχε εκφράσει και πριν λίγες ημέρες όταν είχε επισημάνει η ανάπτυξη που έχει υπολογιστεί δεν θα είναι εγγυημένα βιώσιμη αν δεν προχωρήσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις