ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μήνυμα ΗΠΑ προς Ελλάδα: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά συζήτηση για το χρέος

Νέο μήνυμα ΗΠΑ προς Ελλάδα: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά συζήτηση για το χρέος

Η Ελλάδα να προχωρήσει πρώτα σε μεταρρυθμίσεις είναι το μήνυμα που στέλνει η Ουάσινγκτον και ύστερα να συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και του χρέους.

Τα παραπάνω διαμήνυσε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σητς, ο οποίος παρέμεινε στη «γραμμή» παρέμβασης του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, προτρέποντας την Ελλάδα να κάνει πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά συζητήσεις για το χρέος.

Σε ερώτηση της εφημερίδας «Καθημερινής» σχετικά με τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης στη διάθεση αλλά και τη δυνατότητα του διεθνούς οργανισμού να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους για την ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Σητς ουσιαστικά απάντησε ότι η μπάλα βρίσκεται πίσω στο έδαφος της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τη συζήτηση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και θα τη βάλουν σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.

Τι ανέφερε ο υφυπουργός των ΗΠΑ

«Το ερώτημα που θέτετε είναι πολύπλευρο, με πολλές διαφορετικές πτυχές. Αν το δει κανείς από ψηλά, η αίσθησή μου είναι ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι ελληνικές αρχές και η ελληνική οικονομία έχουν κάνει κάποια εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά βήματα και έχουν σημειώσει πρόοδο στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ισόρροπη και ανταγωνιστική από το παρελθλόν.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και είναι σημαντικό για τον λόγο αυτό η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ για να εφαρμόσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό κοκ. Καθώς η Ελλάδα θα εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, και θα υιοθετεί σε βασικές γραμμές τα βήματα που χρειάζονται για να κάνει την οικονομία της πλήρως ανταγωνιστική μεσο- και μακρο-πρόθεσμα, αυτό θα ανοίξει την πόρτα για μία σοβαρή συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Και καθώς θα συμβεί αυτό, θα ανοίξει επίσης το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει την ικανότητα να δώσει μία χρήσιμη και πλούσια οπτική σε αυτές τις συζητήσεις, και είναι σημαντικό να είναι στο τραπέζι στο πλαίσιο αυτό».

Σχετικές ειδήσεις