ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα υπολογίζεται ο φόρος των ελεύθερων επαγγελματιών

Πως θα υπολογίζεται ο φόρος των ελεύθερων επαγγελματιών
Με νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια θα υπολογίζονται στο εξής ο κύκλος εργασιών και το πραγματικό εισόδημα...

Με νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια θα υπολογίζονται στο εξής ο κύκλος εργασιών και το πραγματικό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνουν συνδυαστικά κριτήρια αλγορυθμικού χαρακτήρα, τα οποία θα βασίζονται στα στοιχεία του «πόθεν έσχες», στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στην ηλεκτρονική έκδοση και εξόφληση τιμολογίων. Όλα αυτά θα συνεκτιμώνται και σε συνδυασμό με συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια θα προσδιορίζεται το ύψος του εισοδήματος.

Σε περίπτωση που το δηλωθέν από τον φορολογούμενο ποσό είναι χαμηλότερο από αυτό που θα προκύψει από τις διασταυρώσεις της Εφορίας, τότε θα υπερισχύει ο προσδιορισμός της Εφορίας και ο φόρος θα επιβάλλεται με βάση τα νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», θα προστίθενται παράμετροι όπως το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας και η προϋπηρεσία στο επάγγελμα, η περιοχή της επαγγελματικής εγκατάστασης και τα τετραγωνικά αυτής, οι αμοιβές του προσωπικού και ο αριθμός τους.