ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύποπτα παιχνίδια με την… τύχη του «μίνι Eurogroup» για το ελληνικό χρέος

Ύποπτα παιχνίδια με την… τύχη του «μίνι Eurogroup» για το ελληνικό χρέος

«Μύλος» έχει γίνει με το ζήτημα της πραγματοποίηση η μη της μίνι Συνόδουεπί γερμανικού εδάφους των πέντε κραταιών χωρών και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς μετά τη διάψευση του Βερολίνου για τη διενέργεια της συνάντησης, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, ανατρέπει τα πάντα και υποστηρίζει ότι η Σύνοδος θα γίνει κανονικά, αλλά σε διαφορετική ημερομηνία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

«Η μίνι Σύνοδος για την Ελλάδα δεν ματαιώθηκε, θα πραγματοποιηθεί, απλώς άλλαξε η ημερομηνία, για να αποφευχθεί η προσοχή των ΜΜΕ», αναφέρει σήμερα, Τετάρτη (23/11/2016) σε δημοσίευμά του το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο είχε διαψεύσει νωρίτερα τη σχετική είδηση.

«Τα μέλη του «Washington Club» (σ.σ. οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος) θα έχουν διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος και την απομείωσή του προ του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», σημειώνει το πρακτορείο, επικαλούμενο σχετικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως αφού έγιναν γνωστές οι εργασίες του Washington Group στο Βερολίνο, το... Βερολίνο με καθυστέρηση όχι μόνο το διαψεύδει αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως είναι αποκύημα φαντασίας. Την ίδια ώρα, επί ελληνικού εδάφους ο Ελληνας καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει... άγνοια και περιμένει να πραγματοποιηθεί.

Όπως μεταδόθηκε από τη Deutsche Welle στο λεγόμενο «μίνι Eurogroup» είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε ποτέ το ενδεχόμενο της συνάντησης. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε χθες, Τρίτη (22/11) κατά την τυπική ενημέρωση σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων «δεν υπήρχε, δεν υπάρχει άρα δεν θα υπάρξει συνάντηση την Παρασκευή».

«Υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει η αξιολόγηση που τρέχει» ανέφερε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διαψεύδοντας τα όσα δημοσιεύτηκαν σχετικά.

Βάσει όμως του περιεχομένου των διαρροών, ο λόγος της ματαίωσης του Washington Group ήταν η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο εν λόγω τραπέζι των συζητήσεων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν επίσης ότι το Washington Group λειτουργεί ως μια άτυπη ομάδα.

Εν τω μεταξύ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Süddeutsche Zeitung", για έκτακτη σύνοδο πέντε υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ, την Παρασκευή στο Βερολίνο, με αντικείμενο την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου δεν θα γίνει τελικά η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των πέντε οικονομικά ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης.

Yπενθυμίζεται πως στο αποκαλούμενο Washington Group είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη συζήτηση δεν θα συμμετείχε η ελληνική πλευρά, που ανέμενε με ενδιαφέρον... τα συμπεράσματά της και τώρα βλέπει πως μπαίνει ακόμη ένα μπλόκο στις στοχεύσεις της για λύση εντός της δεύτερης αξιολόγησης.

Στη διάσκεψη θα συμμετείχαν πέραν των τεσσάρων μεγάλων κρατών μελών (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας) και του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και εκπρόσωπος της ΕΚΤ, με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

Και ακριβώς σε αυτό το σημείο σημειώνεται η εμπλοκή αφού τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι δεν υπήρχε πρόθεση συμμετοχής από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Φόρμουλα συμβιβασμού

Στόχος ήταν μια φόρμουλα συμβιβασμού καθώς το ΔΝΤ ζητά είτε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είτε για περισσότερα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και ταυτόχρονα να «γίνει σεβαστή» η θέση Γερμανίας και Ολλανδίας για αναβολή της συζήτησης για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους μετά το 2018.

Μια ρήξη με το ΔΝΤ θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον κ. Σόιμπλε έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου, ενώ αντίθετα μια γεφύρωση του χάσματος θα έλυνε και το πρόβλημα των δημοσιονομικών διαφορών που σήμερα εμποδίζουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι παραχωρήσεις των Ευρωπαίων

Οι Ευρωπαίοι καλούνται να βρουν μια χρυσή τομή - ένα τρόπο ώστε ληφθούν αποφάσεις για το πακέτο των άμεσης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου και να υπάρξει μια δέσμευση - έναντι του ΔΝΤ - που θα αφορά στις γενικές κατευθύνσεις των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Και αυτή η λύση να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ ώστε να οριστικοποιήσει την απόφασή του για επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου ήδη στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, είχε γίνει σαφές από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, ότι θα πρέπει να εξεταστεί η εν μέρει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος για χάρη του ΔΝΤ (και για χάρη της Γερμανίας που θέλει το ΔΝΤ) ώστε να επιστρέψει στο πρόγραμμα.

Το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμμάτιζαν συνάντηση στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στη συνάντηση γνωστή ως Washington Group, θα συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μ.Κερέ και του ESM Κλ.Ρέγκλινγκ.

Συνάντηση στο Βερολίνο με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος θα έχουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Η Süddeutsche Zeitung δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τα θέματα που θα εξεταστούν στη συνάντηση της Παρασκευής.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η σύσκεψη της Παρασκευής στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Washington Group, δεν είναι έκτακτη και σε αυτή θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της ευρωζώνης και είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωναν ότι η Αθήνα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την ολοκλήρωση της τρέχουσας, δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης στις αρχές του επόμενου μήνα, ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα.

Σχετικές ειδήσεις