ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλανήτης Γη: «Σπίτι» 9 εκατ. ειδών

Πλανήτης Γη: «Σπίτι» 9 εκατ. ειδών
Επιστήμονες προσπαθούν από καιρό να ταξινομήσουν τη ζωή στη Γη...

Περίπου 9 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων εκτιμάται ότι φιλοξενούνται στον πλανήτη Γη, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν περιγραφεί και ονοματιστεί περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο είδη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την ανοικτής πρόσβασης επιθεώρηση PLoS Biology, αυξάνει κατά πολύ την εκτίμηση για τον πλούτο της ζωής στον πλανήτη.

Επιστήμονες προσπαθούν από καιρό να ταξινομήσουν τη ζωή στη Γη και να υπολογίσουν πόσα είδη υπάρχουν, όμως οι εκτιμήσεις ποικίλουν πολύ, από τα 3 εκατομμύρια μέχρι τα 100 εκατομμύρια.

Η αναζήτηση δεν γίνεται μόνο για την επιστήμη. Οι άνθρωποι γνωρίζοντας πόσα είδη υπάρχουν, εξετάζοντάς τα και περιγράφοντάς τα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε περισσότερες ανακαλύψεις που θα ωφελήσουν την ανθρωπότητα, σε πηγές ενέργειας, νερό, τρόφιμα, φάρμακα κλπ.

Η πρόσφατη αύξηση του ρυθμού εξαφάνισης των ειδών καθιστά απλώς πιο επείγουσα την αναζήτηση αυτή, δήλωσαν επιστήμονες.

"Με το ρολόι της εξάλειψης να χτυπάει τώρα γρηγορότερα για πολλά είδη, πιστεύω πως η επιτάχυνση της απογραφής των ειδών της Γης έχει υψηλή επιστημονική και κοινωνική προτεραιότητα", δήλωσε ο Καμίλιο Μόρα του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Πανεπιστημίου Νταλχάουζι στο Χάλιφαξ του Καναδά, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Σύμφωνα με μερικές μελέτες του ΟΗΕ, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις χειρότερες απώλειες ειδών από τότε που εξαφανίσθηκαν οι δεινόσαυροι, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.