ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εκτοξεύθηκαν» πάνω από 10% οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

«Εκτοξεύθηκαν» πάνω από 10% οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη του 10% μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου στη διεθνή αγορά, ώστε ν' αυξηθούν οι τιμές.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο της συνέχισης μείωσης των τιμών, καθώς άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο μπορούν να καλύψουν τη μείωση της παραγωγής που συμφωνήθηκε από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε την Τετάρτη (30/12) για την πρώτη μείωση των τιμών από το 2008, μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, ν' αποσύρει την απαίτησή της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το Ιράν. Παράλληλα, η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και τη συντονισμένη προσπάθεια της Ρωσίας για τη μείωση της παραγωγής, μετά από 15 χρόνια.

Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, για τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, ενώ επιπρόσθετη περικοπή 0,6 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως θα γίνει από τις χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 12% στα 52,31 δολάρια το βαρέλι, έναντι τιμής χαμηλότερης των 50 δολαρίων χθες Τετάρτη.

Σχετικές ειδήσεις