ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι το 2012

ΓΣΕΕ: Πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι το 2012
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της ΓΣΕΕ όσον αφορά την ανεργία και τις μειώσεις των εισοδημάτων...

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της ΓΣΕΕ όσον αφορά την ανεργία και τις μειώσεις των εισοδημάτων. Στη νέα έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία καταγράφεται έκρηξη της ανεργίας με τους ανέργους να ξεπερνούν το 1 εκατ., μείωση εισοδημάτων των μισθωτών έως και 40% και η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού να γυρίζει πριν από το 1993 είναι οι βασικές επισημάνσεις.

Στη νέα ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για την πορεία της απασχόλησης εκτιμάται ότι οι άνεργοι το 2012 θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, θυμίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα τη δεκαετία του '60.

Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2011 και ιδιαίτερα μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου (οπότε θα αρχίσουν σταδιακά να σταματούν τη λειτουργία τους χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις) ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί και η επίσημη στατιστική ανεργία θα αγγίξει το 17%-18% (έως 900.000 άτομα) και η πραγματική το 22%-23% (έως 1.150.000 άτομα).

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία θα διπλασιαστεί σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την περίοδο της ύφεσης (όταν οι άνεργοι ήταν κάτω από 500.000) και θα φτάσει τα 5 δισ. Ευρώ.

Στην έρευνα καταγράφεται επίσης η απώλεια των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων που αγγίζει πλέον το 40%, ύστερα από τις οριζόντιες περικοπές, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας), την επιβολή πρόσθετων, αναδρομικών, κρατήσεων και εισφορών.

Στον ιδιωτικό τομέα οι περισσότεροι εργοδότες προχώρησαν σε ψαλίδισμα μισθών έως και 50% και σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Η μαύρη τρύπα στο Ταμείο Πρόνοιας αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 50.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου βρίσκονται σε αναμονή, πάνω από 2,5 χρόνια, για την καταβολή του εφάπαξ! Τα οικονομικά προβλήματα επεκτείνονται και στα άλλα δύο ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) το έλλειμμα είναι 240 εκατ. ευρώ, ενώ οργανικό έλλειμμα παρουσιάζει και το ΤΕΑΔΥ.

Τα εργατικά συνδικάτα ετοιμάζουν το καθιερωμένο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, άγαλμα Βενιζέλου στις 6 μ.μ.) επισημαίνοντας ότι το Μνημόνιο και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και το λεγόμενο «σύμφωνο για το ευρώ» αποτελούν την πλέον καταστροφική συνταγή για τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες.