ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδική συμφωνία για την Ελλάδα

Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδική συμφωνία για την Ελλάδα

Να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον αναφορικά με το ελληνικό χρέος επιχειρεί η διευθύντρια του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως μπορεί να καταστεί βιώσιμο ακόμα και χωρίς «κούρεμα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη της στο Reuters ξεκαθάρισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να συμφωνήσει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να κάνεις συμβιβασμούς όσον αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια ειδική συμφωνία για τη χώρα, δήλωσε

H ίδια τόνισε ωστόσο πως μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα «κούρεμα» στα δάνεια των διεθνών πιστωτών.

Η επικεφαλής του Ταμείου απάντησε στις αιχμές εναντίον της από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που υποστήριξε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να καταρρεύσει επειδή το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ποιο ρόλο θα παίξει. «Το ΔΝΤ προσπαθεί να επιλύσει αυτές της διαφορές, αλλά έχει περιορισμένο περιθώριο κινήσεων», απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε με όρους και προϋποθέσεις που είναι αμερόληπτες. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία για μια συγκεκριμένη ώρα, επειδή είναι αυτή η χώρα» σημείωσε η ίδια. «Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, γιατί δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας» πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ υποστήριξε πως μπορεί να είναι εφικτό να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς ένα «κούρεμα». «Οι Ευρωπαίοι έχουν χορηγήσει εξαιρετικά μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Πρότειναν πρόσφατα ορισμένα νέα μέτρα για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε πως μπορεί να επιτευχθούν με ένα μηχανισμό που δεν θα απαιτεί πραγματικά “κουρέματα”, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις που προανέφερα εφαρμοστούν από την Ελλάδα» επισήμανε.

Σχετικές ειδήσεις