ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup LIVE: Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα

Eurogroup LIVE: Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα

Καθώς όλα δείχνουν πως οι δύο ισχυρές κυρίες των πιστωτών, η καγκελάριος Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβαν να... γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των Θεσμών, η κυβέρνηση ανησυχεί για το επιπλέον κόστος που θα έχει η μεταξύ τους συμφωνία για την ίδια.

Με βάση αυτά, διαγράφονται πλέον δύο σενάρια, ένα «καλό» με συμφωνία τον Απρίλιο κι ένα «κακό» με παράταση της αβεβαιότητας έως τον Ιούνιο και συμφωνία υπό την πίεση των άδειων ταμείων.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγες ημέρες, η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ συμφώνησαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για το χρέος έως το 2018. Σύμφωνα με το Spiegel, μάλιστα, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι πλήρης, δηλαδή και με δάνειο έως 5 δισ. ευρώ. Μπορεί το ποσό να είναι συμβολικό, όμως, είναι αρκετό προκειμένου να αποφύγει η Καγκελάριος νέες αντιδράσεις και προβλήματα κατά την προεκλογική περίοδο. Οι δύο κυρίες θα συναντηθούν την Τετάρτη (22/02/2017) στο Βερολίνο, ενώ με την κ. Μέρκελ θα έχει συνάντηση και ο κ. Γιούνκερ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανησυχεί πως η συμφωνία μεταξύ των πιστωτών, με τρόπο που διευκολύνει πολιτικά το Βερολίνο, δηλαδή χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις στο χρέος, θα ενισχύσει τις πιέσεις προς την Αθήνα.

«Εμείς έχουμε κάνει παραχωρήσεις σε επίπεδα που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα, πολιτικά», λέει στέλεχος της κυβέρνησης στην «Καθημερινή». Παρ’ όλες τις παραχωρήσεις, όμως, η διαπραγμάτευση την Παρασκευή έδειχνε να έχει κολλήσει, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι Θεσμοί περιμένουν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί το πλαίσιο των απαιτήσεών τους. Μόνο αφού γίνει αυτό, στη συνέχεια θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσουν οι τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι ούτε τόσο... τεχνικές ούτε τόσο... λεπτομέρειες.

Πρόκειται για θέματα όπως το ακριβές ποσό των δημοσιονομικών μέτρων που θα κληθεί να προνομοθετήσει η κυβέρνηση, το ύψος του νέου αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα περικοπεί σε κάθε περίπτωση, το μείγμα των «γλυκαντικών», δηλαδή των ελαφρύνσεων, που θα προνομοθετηθούν επίσης κ.ά.