ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανική Βουλή: Καμία στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ

Γερμανική Βουλή: Καμία στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ

Τα μέλη της Μπούντεσταγκ δεν θα ταχθούν υπέρ της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσυρθεί από το πρόγραμμα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο σενάριο βάσει του οποίου η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Φρίντριχ απάντησε:

«Επ' ουδενί. Αυτός ήταν ρητός όρος του τρίτου προγράμματος».

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει» στο πρόγραμμα, επέμεινε ο Φρίντριχ, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Το Βερολίνο επιχειρηματολογεί εδώ και καιρό ότι η εμπειρία και η ανεξαρτησία του ΔΝΤ έχουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας να είναι επιτυχές.

Οι δηλώσεις του Φρίντριχ καταγράφονται μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, της Κριστίν Λαγκάρντ, με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα.

Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ προέτρεψε το ΔΝΤ να δείξει ευελιξία και να υπαναχωρήσει από την απαίτησή του η ευρωζώνη να προσφέρει κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε την Αθήνα ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα του χρέους σαν «δικαιολογία» για να μην επικεντρωθεί σε αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει την προτεραιότητα, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Η Γερμανία ετοιμάζεται για μια πιθανόν σκληρή αναμέτρηση στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και το ενδεχόμενο μιας νέας ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διεκδικεί νέα θητεία στην καγκελαρία.

Αλλά ο Φρίντριχ διεμήνυσε ότι οι εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα εμποδίσουν τα μέλη της Μπούντεσταγκ να ψηφίσουν υπέρ της διακοπής του δανεισμού της Ελλάδας στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα.

«Οι εκλογικές σκοπιμότητες δεν πρέπει να διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στην αντιμετώπιση της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα. Άλλωστε πάντα γίνονται εκλογές κάπου στην Ευρώπη», υποστήριξε ο Φρίντριχ.

Σχετικές ειδήσεις