Το απόλυτο χάος: Περισσότερα τα ανοικτά θέματα στη διαπραγμάτευση

Newsbomb

Το απόλυτο χάος: Περισσότερα τα ανοικτά θέματα στη διαπραγμάτευση

Με περισσότερα ανοιχτά μέτωπα από πριν ξεκινά από σήμερα και πάλι το θρίλερ της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση με τη συνάντηση του κουαρτέτου με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για ένα νέο πυκνό κύκλο επαφών, με στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του Staff Level Agreement. 

Τα δεδομένα και τα ζητούμενα - Το Μαξίμου τρέχει να προλάβει τουλάχιστον τεχνική συμφωνία

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα των δανειστών, οι αποστολές θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μία εβδομάδα. Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία για μία σχετικά γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευση, στις Βρυξέλλες θεωρείται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δίμηνο χωρίς να αποκλείεται και ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Οι επαφές με κυρίαρχα θέματα στο μενού της ημέρας το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, την Ενέργεια και τα Δημοσιονομικά ξεκίνησαν.

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο το νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις ολοκληρώθηκε με τον υπουργό να αποχωρεί χωρίς δηλώσεις.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των επικεφαλής με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, με αντικείμενο τα θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 19:00 θα υπάρξει επισκόπηση, ενώ στις 20:30 θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Εν τω μεταξύ ήδη ο χαμένος χρόνος των προηγούμενων μηνών έχει δημιουργήσει πρόσθετα θέματα νκτός όμως από τις γνωστές ανοιχτές εκκρεμότητες. Το "νέο" στην διαπραγμάτευση είναι ότι το ΔΝΤ βάζει στην ατζέντα και πάλι το θέμα των τραπεζών ζητώντας επιπλέον κεφαλαιακές διασφαλίσεις της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Η διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών μπαίνει σε πρώτο πλάνο και το θέμα αυτό αναμένεται να προκαλέσει νέες επιπλέον τριβές ενώ από τα πλέον καυτά θέματα θα είναι και η λειτουργία του Ταμείου αξιοποίησης.

Πρώτος στόχος των δύο πλευρών, είναι να καταλήξουν στο ύψος του απαιτούμενου πακέτου μέτρων, στον προσδιορισμό των αντίμετρων και στην εξειδίκευσή τους αλλά και στη θέσπιση ενός χρονοδιαγράμματος που θα προβλέπει τον ακριβή χρόνο εφαρμογής τους.

Τα δεδομένα και τα ζητούμενα της διαπραγμάτευσης

Η αφετηρία των συζητήσεων γίνεται με το δεδομένο από την πλευρά των δανειστών ότι θα προβλεφθούν μέτρα για τη μείωση του αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων και από την ελληνική πλευρά την απαίτηση για μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, το αρχικό σενάριο των δανειστών προβλέπει εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ μέσω της μείωσης του αφορολογήτου και επιπλέον 1% του ΑΕΠ (συνολικά μέτρα της τάξεως των 3,6 δις ευρώ) από τις περικοπές σε συντάξεις ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει φορολογικές ελαφρύνσεις τόσο στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, όσο και του ΦΠΑ και των φόρων εισοδήματος στο πλαίσιο της παράλληλης νομοθέτησης μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο που θα επιβαρύνει όσοσυς διαθέτουν μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα και όχι οριζόντια όσους έχουν ακίνητη περιουσία όπως γίνεται σήμερα. Επίσης θα επιδιωθεί η παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καθώς και η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε χαμηλότερους.

Στα σχέδια της κυβέρνησης για τα αντίμετρα, είναι να περιληφθεί η μετάταξη του κλάδου εστίασης από το 24% στο 13% καθώς του κλάδου ενέργειας από το 13% στο 6%. Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί να αποδείξει την αξιοπιστία των υπεραποδόσεων στα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 και των προβλέψεων για 2017 και 2018 ώστε να περιοριστεί η αναμενόμενη μείωση του αφορολόγητου για να καλύψει τους στόχους των πλεονασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση φόρων και του φορολογικού συντελεστή έχει υποδειχθεί και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προτείνει μείωση για τις επιχειρήσεις κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, χαμήλωμα των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος έως και την περιοχή του 15%-20% (σήμερα ο πρώτος συντελεστής είναι 22% και ο ανώτερος 45%) αλλά και μείωση κατά μία μονάδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών την Τρίτη διαμορφώνεται ως εξής:

10:30 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.
12:00 Ενέργεια
19:00 Επισκόπηση
20:30 Δημοσιονομικά

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved