ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βέτο» από Γερμανία και Ολλανδία υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ

«Βέτο» από Γερμανία και Ολλανδία υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ

Το πολύκροτο θρίλερ της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, με βασικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης το ΔΝΤ και το ρόλο που θα παίξει στην ελληνική τραγωδία.

Ελληνική κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται σε συνεχείς επαφές προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος ωστόσο, «αγκάθι» στις συνομιλίες παραμένει το Ταμείο και οι παράλογες και δυσβάσταχτες απαιτήσεις που αξιώνει από την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, αν και ο ίδιος γνωρίζει πως η συμμετοχή του στην παρούσα φάση είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, όπως ανέφερε ο Real, σημείωνε ότι στις τάξεις των Ευρωπαίων υπάρχει «βέτο» από Ολλανδία και Γερμανία να μη γίνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Άλλα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή η Κομισιόν τηρεί στάση αναμονής, υπηρετώντας τον στόχο της ένταξης του Ταμείου στο πρόγραμμα. Προσδοκούν εντούτοις ότι θα παίξει ρόλο «γεφυροποιού», αν φανεί πλήρες αδιέξοδο μεταξύ ελληνικής πλευράς και ΔΝΤ.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται τη στιγμή που αναμένεται κρίσιμο ραντεβού μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των δανειστών, από το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πότε θα φύγουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 και αντικείμενο τα δημοσιονομικά, ενώ μετά θα υπάρξει ραντεβού για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Κυβερνητικοί παράγοντες τηρούσαν στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης που θεωρείται καθοριστική. Παράλληλα επαναλάμβαναν τη θέση ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί.

Σχετικές ειδήσεις