ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρίτσης: «Στοίχημα» να ωθήσουμε την οικονομία σε νέο παραγωγικό μοντέλο

Χαρίτσης: «Στοίχημα» να ωθήσουμε την οικονομία σε νέο παραγωγικό μοντέλο

Με ομιλία του σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μυτιλήνης ολοκλήρωσε την σημερινή του επίσκεψη στο νησί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε την σταθεροποίηση της οικονομίας, μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και τόνισε πως «το στοίχημα της ανάπτυξης θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ωθήσουμε την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας χωρίς να αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος».

Στην συνέχεια, παρουσίασε τον συνολικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του υπουργείου, που όπως εξήγησε «δίνει προτεραιότητα σε κλάδους όπου η ελληνική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ στοχεύει στην δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και την δικτύωση των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή, μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά».

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε το υπουργείο, τα οποία θα διαθέσουν συντονισμένα πάνω από δυο δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντας ουσιαστική ένεση ρευστότητας και ώθηση στην ανάπτυξη.

«Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τα νησιά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ προχωρήσαμε και σε μία σειρά έκτακτες παρεμβάσεις για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχισθούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις