ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σας ενδιαφέρει: Επιδότηση έως 50% για εγκατάσταση φυσικού αερίου

Σας ενδιαφέρει: Επιδότηση έως 50% για εγκατάσταση φυσικού αερίου

Ειδήσεις | Φυσικό αέριο: Απευθείας επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές προωθεί η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ), με το κόστος σύνδεσης να μειώνεται έως και 50%, είτε πρόκειται για πολυκατοικίες είτε για μεμονωμένα διαμερίσματα.

ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η επιδότηση που προβλέπει η ΕΔΑ αφορά σε τουλάχιστον 10.000 νοικοκυριά και θα αρχίσει να «τρέχει» από τις 03/04/2017.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης μηδενίζει τα τέλη σύνδεσης αλλά κυρίως επιδοτεί μέρος του κόστους μετατροπής της εγκατάστασης θέρμανσης.

Ειδικότερα, η επιδότηση αγγίζει τα 3.000 ευρώ για πολυκατοικία και 750 ευρώ για διαμέρισμα, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των δαπανών που επιβαρύνουν τον καταναλωτή για την κατασκευή της εγκατάστασης.
Το πρόγραμμα θα ισχύσει μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου ποσού ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα εξετάζονται με τη χρονική σειρά υποβολής.

Προσοχή: Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και να υποβάλουν αιτήσεις μόνο νοικοκυριά που δεν έχουν σύνδεση με το φυσικό αέριο, ενώ τα τέλη σύνδεσης (545 ευρώ για αυτόνομη σύνδεση και 780 ευρώ για κεντρική θέρμανση) μηδενίζονται, εφόσον ο καταναλωτής ενεργοποιήσει την εσωτερική εγκατάσταση εντός εννέα μηνών από την τοποθέτηση του μετρητή.

Σύμφωνα, πάντα, με τα «Νέα», η ΕΔΑ εφαρμόζει για πρώτη φορά μια καινούργια πρακτική σύνδεσης ανεξάρτητων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με κοινή σωλήνωση (ανυψωτική στήλη) και τοποθέτηση του ατομικού μετρητή, δηλαδή της αυτόνομης μονάδας θέρμανσης (μέθοδος Riser), στο μπαλκόνι του κάθε διαμερίσματος, αντί για την είσοδο του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι από την 01/01/2017 και στο εξής δεν απαιτείται η συναίνεση του 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας προκειμένου κάποιος να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση και να εγκαταστήσει ατομικό λέβητα αερίου στο διαμέρισμά του. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Σχετικές ειδήσεις