ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Κλείδωσε προκαταρτική συμφωνία Ελλάδας και δανειστών

Reuters: Κλείδωσε προκαταρτική συμφωνία Ελλάδας και δανειστών

Τα βρήκαν σε τεχνικό επίπεδο για μείωση αφορολογήτου, εργασιακό, συντάξεις και ενέργεια

Η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα - Ουδεν σχόλιο από την Αθήνα

Σε ένα ακόμα θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στο να δώσουν τα χέρια.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί από το 2010 πολλές φορές. Οι κυβερνήσεις αρχικά διαμηνύουν ότι θέτουν στους δανειστές κόκκινες γραμμές και ότι δήθεν διαπραγματεύονται. Στην πραγματικότητα όμως έχουν συμφωνήσει σε όλα και "παίζουν καθυστερήσεις" για πολιτικό όφελος. Και σε αυτή τη διαπραγμάτευση το ίδιο θα γίνει. Δήθεν δεν τα βρίσκουν και από την άλλη... «ναι σε όλα»!

Reuters: Υπάρχει συμφωνία

Στην επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Θεσμών αναφέρθηκε το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές και όπως σημειώνει οι δύο πλευρές βρήκαν κοινό έδαφος σε εργασιακό, συντάξεις και ενέργεια.

Όπως σημειώνεται στο πρακτορείο η Αθήνα δέχθηκε να μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες το 2019 και το αφορολόγητο θα πάει στις 6.000 ευρώ, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, με τη συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να ανοίγει μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Οσον αφορά την Ενέργεια, η κυβέρνηση συμφωνησε στην πώληση κάποιων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το πρακτορείο, «η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές κοντά στις συνομιλίες.

Η Ελλάδα θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι 1% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση του αφορολόγητου στα περίπου 6.000 ευρώ ώστε να εξοικονομηθεί άλλο 1% του ΑΕΠ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.


Όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εξασθένησαν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το πακέτο στήριξης το 2012, αναμένεται να επανέλθουν μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας το 2018».

Να σημειωθεί ότι ο χρόνος για την Ελλάδα ουσιαστικά είχε τελειώσει αφού αύριο στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται το EWG υπό τον Τόμας Βίζερ όπου θα εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Μάλτα.

Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωνε πως η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα, και ότι έχουμε λύσει τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά».

«Η β' αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα. Φτάνουμε στον στόχο».

Ανέφερε ότι το νέο πακέτο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, «2% του ΑΕΠ μέτρα από τη μια πλευρά και 2% του ΑΕΠ από την άλλη».

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, όπου το ΔΝΤ έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του ότι δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος θα δώσει μήνυμα στις αγορές (λόγω και της συμμετοχής του ΔΝΤ) και θα φέρει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ωστόσο η Κομισιόν μέχρι ώρας δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα του Ρόιτερ δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Οι δανειστές της Ελλάδας δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αυτό που δήλωσαν νωρίτερα πηγές ότι επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία για τα ανοικτά θέματα στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και δήλωσαν ότι τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστούν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, αντίθετα απ' αυτό που επιθυμεί η Αθήνα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σε τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές. Δύο ακόμα αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα προκαταρκτική συμφωνία.

Σε δήλωσή του νωρίτερα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανέφερε ότι τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα μπορούν να αποφασιστούν μόνο στο τέλος του προγράμματος διάσωσης.

«Θα καθορίσουμε στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM. Επανέλαβε επίσης ότι τα ενδεχόμενα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν την επέκταση των λήξεων των δανείων και περίοδο χάριτος για τους τόκους, αλλά όχι τη θέσπιση πλαφόν στα επιτόκια.

Κυβερνητική πηγή για το δημοσίευμα

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο "οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης".

Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: "Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή ".

Σχετικές ειδήσεις